latinica  ћирилица
06/02/2018 |  19:22 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Требиње - помоћ страдалима од пожара (ВИДЕО)

Градска управа Требиња новчано ће помоћи двадесет пет домаћинстава, чија је имовина страдала у прошлогодишњим пожарима.
Градска управа Требиње - Фото: РТРС
Градска управа ТребињеФото: РТРС

Директна штета процијењена је на око 130 хиљада марака, а власницима ће бити надокнађено тридесет одсто од процијењених износа.

Од ватре се осушило више од петсто стабала воћа Здравка Анђелића и његових комшија, у селу Дубочани. Са воћем је страдао и дио покретне имовине.

- Код мене, можда, остало је десетак стабала, ништа више, прича Здравко.

Градска управа одлучила је да издвоји 21,5 хиљада марака, како би са новцем Владе од 19,8 хиљада марака, обештећење домаћинстава достигло 30 одсто, од процијењених износа.

- Средства од Владе могли смо употријебити за потрошњу горива, али смо се опредијелили на човјека, на породицу, да осјете помоћ и Владе и Града Требиња, напомиње Лука Петровић, градоначелник Требиња.



Директна штета на 690 хектара приватне шуме, за коју није намијењен новац, процијењена је на око 85 хиљада марака. Њу, као и 22 хиљаде хектара, изгорјелих на подручју Центра за газдовање кршем немогуће је обновити.

- Из просте репродукције, што смо законски обавезни да пошумимо, то је смијешно у односу на те површине, а из средстава по пројектима пошумљавања, годишње добијемо неких тридесетак хектара - истиче Бранко Тасовац, директор Центра за газдовање кршом

Власници имања могу само да нагађају који је износ индиректне штете. Нису сигурни шта ће поново да озелени на прољеће.