latinica  ћирилица
07/02/2018 |  10:46 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Савјет безбједности о Космету

У Њујорку се одржава сједница Савјета безбједности УН, на којој ће бити разматран најновији извјештај генералног секретара УН Антониа Гутереша о раду УНМИК-а.
Сједница Савјета безбједности УН (архив) - Фото: СРНА
Сједница Савјета безбједности УН (архив)Фото: СРНА

Гутереш је у редовном извјештају Савјету безбједности УН о Косову , који покрива период од 16. октобра 2017. до 16. јануара ове године, оштро критиковао власти у Приштини наводећи да су назадовали процеси у вези са почетком рада Специјалног суда за злочине такозване ОВК. Он је додао да је "формирање Специјалног суда и Тужилаштва кључни корак којим Косово треба да покаже искрену жељу да подржава владавину права".

 "Недавни покушаји одређених посланика да укину закон о Специјалном суду и подрију кредибилитет те институције је дубоко разочаравајући. Позивам политичке лидере на Косову да покажу пуну приврженост правди и владавини закона", навео је Гутереш у извјештају, који је објављен на сајту СБ УН.

Као један од најважнијих догађаја у протекла три мјесеца, он је издвојио убиство Оливера Ивановића, наводећи да је ово убиство изазвало "шок и бијес" на Косову и ширем региону.

"Брзо откривање одговорних и њихово привођење правди кључни су фактори за одржање моментума ка трајном миру. Поздрављам уздржаност политичких лидера послије овог кукавичког злочина, као у одлучност Београда и Приштине да сарађују и спријече распиривање политичких тензија", навео је Гутерес.

Гутереш је указао да се током 2017. године на Косово вратило 498 лица, односно најмање од 2000. године, од када се о овом проблему извјештавају амбасадори Савјета безбједности. У извештају се констатује и да је у претходна три мјесеца на Косову видљиво незадовање у кључним областима, прије свега у непристрасној примјени владавине права.

Уз извјештај генералног секретара УН приложени су анекси о раду Еулекса, али и Специјализованих вијећа и Специјализованог тужилаштва Косова у протеклом периоду. У извјештају Специјалног суда се каже да се наставља истрага о извјештају Парламентарне скупштине Савјета Европе под називом "Нехуман третман људи и нелегална трговина људским органима на Косову".

Београд представља министар спољних послова Ивица Дачић. Он ће у свом излагању дати осврт на Извјештај генералног секретара УН, односно, изнијеће оцјену актуелне ситуације на Косову и Метохији и дјеловању УНМИК-а.

Извор: Б92