latinica  ћирилица
07/02/2018 |  10:57 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Брчко- Нова листа суфинансираних лијекова (ВИДЕО)

Фонд здравственог осигурања у Брчком коначно је измијенио есенцијалну листу лијекова на коју су враћени неки од раније коришћених лијекова, а уведени су и нови.
Брчко-Здравствени центар - Фото: РТРС
Брчко-Здравствени центарФото: РТРС

Листа је рађена у складу са потребама пацијената и финансијским могућностима Фонда. За те лијекове Фонд ће у овој години издвојити 5,8 милиона марака.

Нова листа лијекова, повећана са 95 на 104 лијека, дочекана је у Удружењу пензионера са олакшањем. Иако на њу имају одређених примједби, нови списак бесплатних и дјелимично финансираних лијекова бољи је од претходног.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске у Брчком, Вељко Златовић, сматра да је листа сигурно боља него досадашња, али да би требало да услиједе и нова позитивнија побољшања.

Од Фонда је дуже вријеме тражено да се на листу врате неки скупљи лијекови који се интензивније троше, међутим, без објашњења, одлучено је да овогодишња листа буде ревидирана. За нову листу допуњену са девет лијекова, која је у употреби од 1. фебуара, кажу да је једна од најбољих у БиХ.

Адмир Чандић, из Фонда здравственог осигурања Брчко, каже да је ријеч о лијековима за лијечење кардиоваскуларних обољења, респираторних обољења, те метаболичких поремећаја који доводе до компликација који резултирају овим обољењима.

Добро је што је сачињена нова, али листа је могла бити и садржајнија, без обзира што је за ову годину планирано 5,8 милиона марака за њено финансирање - 1,5 милиона више него прошле године, кажу у примарној здравственој заштити.

Боро Ђулабић, замјеник директора ЈЗУ Брчко, каже да актуелна листа са уведеним измјенама тренутно задовољава минимун потреба.

У Фонду ће, кажу, на основу статистичких података, пратити и анализирати ниво и природу обољења својих корисника и, у складу са могућностима, по потреби уводити нове лијекове који би били бесплатни или би пацијенти плаћали 50 до 70 одсто њихове продајне цијене.