latinica  ћирилица
07/02/2018 |  11:11 ⇒ 11:12 | Аутор: РТРС

Мектић: Потребно вријеме да се испитају активности "Аскера"

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је Срни да треба истражити случај војно-вјерске обуке малољетника, коју у БиХ спроводи вехабијска организација "Аскер", наводећи да ће за то бити потребно вријеме.
Војна обука дјеце - Фото: РТРС
Војна обука дјецеФото: РТРС

Мектић каже да још нема информација о активностима ове организације, али да ће бити провјерено о чему је ријеч и шта је позадина свега тога.

Он је напоменуо да ту провјеру није могуће извршити брзо јер није ријеч о неком документу.

"Ако ћемо да уђемо у суштину проблема, онда нам треба вријеме. Провјерићемо шта је позадина свега тога, да ли нека озбиљна прича или нека врста `спортско-забавног карактера`. Потребно је провјерити - ко, шта, кад...ако увјежбава, ко увјежбава. Кад бисмо могли тако брзо испитати случај, ријешили бисмо, не само своје проблеме, већ и америчке", рекао је Мектић.

На питање да ли је током јучерашњег сусрета са командантом НАТО штаба у БиХ генералом Робертом Хјустоном било ријечи и о овом случају, Мектић је рекао да је разговарано о свим безбједносним изазовима у БиХ и свему што може да угрожава стабилност и мир у БиХ.

Директор Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ Перица Станић изјавио је Срни да ова агенција предузима мјере у оквиру својих надлежности на утврђивању чињеница у вези са овим случајем.

На "Јутјуб" каналу крајем јануара објављен је снимак на којем се види како припадници вехабијске организације "Аскер" врше исламско подучавање и војну обуку дјеце узраста од девет до 17 година.

Према доступним информацијама, "Аскер" има сједиште у Сарајеву, а у овој организацији се окупљају припадници вехабијско-селефијског покрета.

Извор: СРНА