latinica  ћирилица
07/02/2018 |  13:22 | Аутор: РТРС

Мишчевић: Београд да заврши са преговорима до 2023. године

Шеф преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је да 2023. године Србија треба да заврши са преговарачким процесом, како би двије године касније могла да достигне оквир који је постављен за могуће приступање ЕУ.
Тања Мишчевић (архивска фотографија) - Фото: ТАНЈУГ
Тања Мишчевић (архивска фотографија)Фото: ТАНЈУГ

Мишчевићева је на скупу у Београду о Стратегији ЕУ за проширење навела да ово није још једна стратегија, јер први пут постоји индикативни временски оквир, односно потенцијална година за приступање ЕУ.

Она је рекла да Стратегија има акциони план који представља разраду документа у шест кључних области, а на првом мјесту је владавина права, али не као услов, већ као доказ унапређења европских вриједности.

Према њеним ријечима, међу кључним областима су безбједност и миграције, социјално економски развој, повећање инфраструктурне повезаности, дигитална агенда и подршка помирењу и добросусједским односима.

"Хоћу да верујем да је поновно откривање западног Балкана у Европској комисији у економском и политичком смислу важно за ЕУ, зато што можемо да допринесемо и помогнемо Унији. То је та вин-вин /wин-wин/ стратегија која доноси највише резултата", рекла је Мишчевићева.

Она је истакла да Стратегија има оно што се често заборавља - капацитет Уније да се шири, пренијели су београдски медији.

"Унија је нацртала кључне правце свог будућег развоја и регион који томе може да помогне", рекла је Мишчевићева.

Она је истакла да Србија, која је препозната као предводник на западном Балкану, треба да пренесе своја искуства другим земљама.

Мишчевићева је додала да се у стратегији помиње важан елемент, а то је рјешавање билатералних спорова.

Скуп је организовао београдски Центар за спољну политику.

Европска комисија је јуче у Стразбуру усвојила коначан текст Стратегије за пријем земаља западног Балкана у чланство ЕУ.

Уз оцјену да су Србија и Црна Гора највише напредовале на европском путу и да би до 2025. године могле постати чланице, Стратегија објашњава кораке које те двије земље треба да предузму како би завршиле процес приступања у перспективи до 2025. године.

Извор: СРНА