latinica  ћирилица
07/02/2018 |  14:04 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

СДА: Човићеве изјаве из "великосрпске и великохрватске кухиње"

СДА је оцијенила опасном изјаву лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића да они који желе грађанску државу у БиХ, у ствари хоће исламску државу и поручила да овакве тврдње потичу из "великосрпске и великохрватске идеолошке кухиње".
Главни одбор СДА (foto: sda.ba) -
Главни одбор СДА (foto: sda.ba)

СДА у саопштењу истиче да је циљ таквих изјава да "бошњачком народу и свим патриотама ставе стигму исламског радикализма и прикажу их у негативном свјетлу западном свијету".

"Умјесто што неосновано оптужује Бошњаке, Човићу би било боље да погледа своје окружење у којем бујају антицивилизацијске идеологије и да се запита шта треба да уради да би се супротставио тим ретроградним појавама", сматрају у СДА.

Из СДА наводе да је БиХ могуће изграђивати "једино као државу њених грађана, као што је случај са свим уређеним земљама у свијету, уз уважавање њеног мултиетничког карактера".

Заговарати БиХ као искључиво етничку земљу, сматрају у СДА, "значи заговарати њену подјелу и поткопавати њену европску будућност".

"Заговарати БиХ на начин како то замишљају Човић и ХДЗ, не значи борбу за равноправност народа, већ борбу за доминацију једне странке над свим осталим. Позивамо Човића да ово што прије схвати јер ће, у супротном, остати запамћен не као заговорник, већ као гробар европских вриједности".

Извор: СРНА