latinica  ћирилица
07/02/2018 |  15:14 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Централна банка неће имати надлежност у супервизији банака

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је данас у Бањалуци да не постоји могућност по којој ће Централна банка БиХ имати било какву надлежност у супервизији банака.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

"Допунско писмо намјере са Међународним монетарним фондом налази се на сајту Министарства финансија Републике Српске. Ништа се неће промијенити у раду Сталног одбора за финансијску стабилност, јер је то резултат заједничких договора, компромиса и једногласног одлучивања свих чланова који га чине и не постоји могућност да ће било ко - Стални одбор или Централна банка БиХ имати било какву надлежност у супрвизији банака", рекао је Тегелтија новинарима.

Он је подсјетио да су Законом о банкама из 2016. године ентитетске агенције за банкарство добиле додатне надлежности.

Министарство финансија Републике Српске оштро осуђује произвољне интерпретације Допунског писма намјере са Међународним монетарним фондом и одбацује нетачне тврдње о намјери потписивања писма у дијелу који се односи на меморандум којим се уређује Стални одбор за финансијску стабилност.

Допунско писмо намјере можете прочитати овдје.

Говорећи о јавном дугу Републике Српске, Тегелтија је навео да ће Српска доћи на ниво јавног дуга од око 40 одсто бруто домаћег производа, што јесте и циљ Владе Српске.

"Нигдје нисам чуо да неко може бити презадужен са издатим гаранцијама", додао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, циљ Владе јесте да буде на услузи јавним предузећима за реализацију великих инфраструктурних пројеката и малим локалним заједницама, те да су зато достављене одлуке у Народну скупштину.

"Наше процјене су да ће бити потребно дати гаранцију за изградњу хидроелектране `Бук бијела` чија је процијењена вриједност 170 милиона евра, затим за завршетак градње Хидроелектране `Дабар`. То су кредити које ће повући и враћати јавна прдузећа, а гаранцију ћемо дати и за изградњу ауто-пута", каже Тегелтија.

Он је нагласио да постоје три конкретна захтјева за издавање гаранције - општине Костајница и Билећа, те Универзитетски клинички центар Републике Српске.

"Одлуке неће утицати на раст задужености Републике Српске. Влада Српске данас има мање материјалних трошкова него 2010. године и максимално водимо рачуна о уштедама", закључио је Тегелтија.

Извор: РТРС/СРНА