latinica  ћирилица
07/02/2018 |  15:34 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Сутра почиње Симпосион о теологији у јавној сфери (ВИДЕО)

У организацији Центра за филозофију и теологију, при Епархији захумско-херцеговачкој и приморској, сутра у Културном центру у Требињу почиње Симпосион о теологији у јавној сфери.
Требиње-симпосион - Фото: РТРС
Требиње-симпосионФото: РТРС

"Умјетност и канон: између аутентичног ропства и (не)аутентичне слободе", "Изазов клерикализма у Цркви", "Православна етика и дух капитализма: да ли православни народи пропадају", "Депресија - болест савременог доба", теме су о којима ће учесници разговарати у оквиру четири панел дискусије.

"Све су то заједничке теме које се покушавају превазићи, проблематизовати и одговорити на те проблеме...", каже ђакон Бранислав Рајковић.

Предавачи су еминентни стручњаци, између осталих, амерички теолог грчког поријекла Аристотел Папаниколау, академски сликари Миливоје Унковић и Милета Продановић, те Томас Бремер са Католичког богословског факултета у Минстеру.

"Оно што је новина јесте да ће бити организоване и извјесне презентације по узору на чувене тед конференције и тед презентације...", додаје Рајковић.

У оквиру Симпосиона, сутра ће у име Међурелигијског вијећа у БиХ, владика Григорије потписати Платформу за мир. Први пут су овакав документ подржали представници свих вјерских заједница и цркава у БиХ.