latinica  ћирилица
07/02/2018 |  16:30 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Пропао још један договор о сједишту заједничке контакт тачке за сарадњу са ЕВРОПОЛ-ом (ВИДЕО)

Пропао је још један договор о успостављању тзв, заједничке контакт тачке за сарадњу са ЕВРОПОЛ-ом. МУП Републике Српске прихвата да сједиште буде на адреси заједничких институција, у Министарству безбједности, али никако у Дирекцији за координацију полицијских тијела у БиХ.
Европол - Фото: илустрација
ЕврополФото: илустрација

Контакт тачка за сарадњу са ЕВРОПОЛ-ом заједничко је власништво свих полицијских агенцији у БиХ. Зато МУП Републике Српске не пристаје да се локацијски и институционално смјести у Дирекцију за координацију полицијских тијела. Инсистирају на адреси договореној потписивањем Оперативног споразума са Европолом, а то је Трг БиХ 1, на којој су смјештене заједничке институције.

"У прављењу Оперативног споразума учествују све заинтересоване стране и ако су мислили да нешто мијењају, требали су да промијене и сједиште. Ми смо чак направили компромис па смо пристали да промијенимо адресу, али не и институцију. Институција је Министарство безбједности БиХ", рекао је Дарко Ћулум, директор Полиције Републике Српске.

Иако је кадар из Републике Српске, министар безбједности Драган Мектић је на супротној позицији у односу на став МУП Српске. Као кључни аргумент да би контакт тачка са ЕВРОПОЛ-ом требало да буде у Дирекцији, истиче да је и Канцеларија Интрепола већ на тој адреси.

"МУП РС инзистира да то буде на Тргу БиХ 1, а све остале агенције инзистирају да то буде у Дирекцији. Једна тотално банална ствар, гдје ће ко сједити, постала је камен спотицања", изјавио је Мектић.

Иако је по сопственом признању само координитаор у покушају постизања договора, бх министар безбједности најављује да ће искористити овлашћења да би ријешио проблем са ЕВРОПОЛ-ом.

Из МУП-а Српске истичу да настављају успјешну сарадњу са земљама чланицама ЕВРОПОЛ-а у заједничкој борби против организованог криминала, кријумчарења оружја и дроге.