latinica  ћирилица
07/02/2018 |  19:01 | Аутор: РТРС

"Убиство Ивановића драматично угрозило сигурност Космета и региона"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је на сједници Савјета безбједности УН о Косову и Метохији да је убиство лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића драматично угрозило безбједност на Космету и да је ријеч о безумном терористичком акту који угрожава стабилност цијелог региона.
Ивица Дачић - Фото: РТС
Ивица ДачићФото: РТС

"Овај трагичан догађај доказ је да је општа безбједносна ситуација на целом Косову и Метохији врло озбиљна, несигурна и осетљива и потврђује неопходност присуства међународне заједнице", рекао је Дачић.

Он је напоменуо да је Београд и у том случају показао одговоран приступ, што је потврђено посјетом предсједника Србије Александра Вучића Косову и Метохији неколико дана након убиства, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Он /Вучић/ је позвао грађане на очување стабилности, мира, сталожености и достојанства, указавши да се сви проблеми морају рјешавати дијалогом и мирним путем", навео је Дачић.

Шеф српске дипломатије подсјетио је да је Србија, свјесна озбиљности ситуације, упутила писма Унмику и Еулексу са захтјевом да њени државни органи учествују у истрази убиства, увјерена да би њено учешће допринијело брзом и ефикасном откривању истине, те да је исти захтјев упућен и Приштини.

"Реалност је, међутим, да три недјеље након убиства немамо никакве информације, осим изјава појединих представника Приштине да се ради о мафијашко-криминалном обрачуну и да убиство сигурно није етнички мотивисано. Овакве изјаве представљају само покушај замагљивања неспособности или неспремности Приштине да спроведе истрагу о овом гнусном злочину", оцијенио је Драчић.

Када је ријеч о дијалогу са Косовом, Дачић је рекао да је Србија спремна да настави преговоре, али се поставља питање хоће ли било какав нови договор имати смисла ако се послије четири и по године од потписивања бриселског споразума налазимо у ситуацији да нема ни назнака о примјени дијела који се односи на формирање заједнице српских општина.

Говорећи о Специјалном суду о за злочине ОВК-а, Дачић је подсјетио да су крајем прошле и почетком ове године владајуће структуре, политичке партије и њихови лидери на Косову и Метохији покушали да донесу одлуку о укидању закона о оснивању Суда.

"Генерални секретар у свом извјештају `изражава дубоко разочарање`, указујући да је `ово корак уназад у једној од најважнијих области` и снажно захтјева од Приштине да покаже приврженост правди и владавини права", каже Дачић.

Он је нагласио да Београд сматра да ће непристрасно, кредибилно и одговорно утврђивање кривичне одговорности и кажњавање злочинаца имати немјерљиву вриједност у борби против некажњивости и показати да је правда достижна за све жртве.

"Србија, у складу са својим законима који су у потпуности усклађени са међународним правом, неће одустати од кривичног гоњења лица за које постоје снажни докази да су на Косову и Метохији извршила кривична дјела ратних злочина против цивила", поручио је Дачић.

Он је додао да су, у том контексту, забринутост и изненађење Београда изазвале и недавне одлуке Интерпола о брисању међународних потјерница за одређеним бројем лица са подручја Косова и Метохије, међу којима су Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

"Желио бих врло отворено да укажем да овакве одлуке Интерпола представљају несхватљив преседан, те да су донесене противно свим правилима ове организације", поручио је Дачић.

Он је рекао да је Савјет безбједности подсјетио да се више од 18 година након успостављања међународног присуства, осим око 16.500 интерно расељених лица у самој Покрајини, у ужој Србији, ван Косова и Метохије, налази више од 200.000 интерно расељених, а да је одржив повратак остварило свега њих 1,9 одсто.

Дачић је подвукао да је заштита историјске, културне и вјерске баштине српског народа на Косову и Метохији, која истовремено представља важан дио европске и свјетске баштине, питање од приоритетног значаја за Србију.

"У том контексту, као посебно штетна поменуо бих институционална настојања да се прикрије прави идентитет српске баштине у Покрајини која се учестало означава као средњовјековна, балканска или византијска, при чему у свим тим варијантама изостаје кључна одредница српска", закључио је Дачић.

Извор: СРНА