latinica  ћирилица
07/02/2018 |  22:19 ⇒ 08/02/2018 | 07:53 | Аутор: РТРС

СБ УН: Нема сагласности о будућности Унмика на Космету

Русија, Кина, Казахстан и Србија успротивиле су се новој иницијативи Запада да се промијени формат сједница Савјета безбједности о Космету и мандат Унмика који би према тој иницијативи постепено био смањиван и на крају укинут.
Дачић у СБ УН - Фото: СРНА
Дачић у СБ УНФото: СРНА

Нови план представио је холандски амбасадор Карел ван Остером, на сједници на којој је разматран извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду Унмика.

Он је у неколико тачака представио на који би се начин у будућности пред Савјетом безбједности УН расправљало о стању на Космету, преноси РТС.

Према његовим ријечима, Савјет безбједности би на консултацијама, умјесто на сједницама и два умјесто четири пута годишње, расправљао о ситуацији на Космету уз озбиљну промјену мандата и обима мисије УН на Косову.

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао је да се Москва противи промјени мандата мисије, као и промјени формата у којем се о јужној српској покрајини расправља пред Савјетом безбједности УН.

Сличан став изнијели су и представници Кине и Казахстана.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић подржао је даљи рад Унмика у "пуном капацитету, како би та мисија могла успешно да се носи са комплексним проблемима на Косову".

У посљедњих десет година, западне државе су у неколико наврата покушавале да смање или укину мисију УН на Косову, махом кроз буџет УН, али та настојања из различитих разлога нису уродила плодом.

Амерички амбасадор при УН Ники Хејли рекла је да је давно прошло вријеме за промјену мандата Унмика и апеловала да лидери држава чланица с пажњом воде рачуна о ограниченим средствима којима располажу УН.

Сличан став изнијели су и амбасадори Шведске, Пољске, Велике Британије и Француске, те амбасадор /самопроглашеног/ Косова у САД Вљора Читаку.

Извор: Срна