latinica  ћирилица
08/02/2018 |  08:31 ⇒ 08:42 | Аутор: РТРС

Ћелије тумора хране се аминокиселином која се налази у храни

Научници са Кембриџа спровели су истраживање о томе како храна утиче на блокирање раста и ширења ћелија рака.

Утврдили су да се ћелије тумора дојке "хране" храњивим састојком који се зове аспарагин, а може се наћи у шпарогама, месу од пернатих животиња, плодовима мора и другој храни.

Студија је изведена на мишевима који имају агресивни облик рака дојке на Институту Кембриџ. Мишеви би обично умрли за неколико седмица јер би се тумор проширио на цијело тијело, али су им научници давали храну која има низак ниво аспарагина или лијекове који блокирају овај састојак, па се тумор није ширио.

Аспарагин је аминокиселина која прави блок протеина који додатно хране ћелије рака.

- Ово је велика шанса за оне пацијенте код којих је тешко пронаћи гдје се рак налази - рекао је професор Грег Ханен.

Универзитет у Глазгову је прошле године урадио анализу којом је показао да се смањењем уноса аминокиселина и глицина успорава развој лимфома и рака цријева.

- Утврдили смо да су специфични облици рака везани за специфичне састојке из наше исхране. Надамо се да ћемо у будућности, модификовањем исхране пацијента или кориштењем лијекова који мијењају начин на који ћелије тумора могу приступити овим састојцима, унаприједити резултате терапије - додао је Ханен.

Почетна фаза тумора није смртоносна. Тек када наступи метастаза тада долази до фаталних посљедица. Ћелије рака пролазе кроз велике промјене како би се прошириле- раздвајају се од главног тумора и пролазе крвљу до одређеног дијела тијела гдје се даље развијају. Научници вјерују да велику улогу у овом процесу има аспарагин.

Сада слиједе истраживања на људима, а научници савјетују пацијентима обољелим од рака да не иду на стриктне дијете у којима ће се потпуно одрећи неке хране, прије него се посавјетују са љекарима.

Извор: Кликс