latinica  ћирилица
08/02/2018 |  09:10 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Врховни суд укинуо пресуде специјалцима и Олегу Банди

Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуду Окружног суда Бањалука који је специјалце Владана Малића, Горана Параша и Александра Поповића, те сувласника приватне аутокуће Олега Банду осудио на укупно 42 године затвора.
Пљачка на аутопуту (архив) - Фото: СРНА
Пљачка на аутопуту (архив)Фото: СРНА

Они су у мају прошле године проглашени кривим за пљачку 617.000 КМ на ауто-путу Бањалука-Градишка, али је другостепени суд уважио жалбе њихових адвоката и процес вратио на поновно суђење.

Према пресуди из маја, Малић, Параш и Поповић су осуђени на по 11 година затвора, док је Банда осуђен на девет година. Њима је, такође, наложено да у року од 30 дана након правоснажоности пресуде упалате 543.200 КМ због противправно стечене користи.

Суд је утврдио да они нису били чланови злочиначког удружења, како је то тврдило Тужилаштво, односно да нису починили кривично дјело организовани криминал. Олакшавајућа околност им је била то што су млађе животне доби и што нису осуђивани.

Спектакуларна пљачка новца почињена је 22. септембра 2015. године.

Раније је Данијел Кузмић (32), бивши радник приватне агенције за обезбјеђење, осуђен на три године, а специјалци Горан Јањуз (27) и Жељко Инђић (29) на по шест мјесеци затвора због учешћа у разбојништву, након што су кривицу признали и пристали да свједоче против сарадника.

Извор: Независне новине