latinica  ћирилица
08/02/2018 |  11:24 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

ЖРС: У редован рад пуштен уређај за осигурање путног прелаза Љеб

Жељезнице Републике Српске /ЖРС/ пустиле су у редован рад аутоматски сигнално-сигурносни уређај осигурања путног прелаза Љеб у Драгаловцима код Станара, који је годину дана био на пробном раду.
Аутоматско осигурање путног прелаза Љеб (Фото: ЖРС) -
Аутоматско осигурање путног прелаза Љеб (Фото: ЖРС)

Извршни директор послова инфраструктуре ЖРС-а Бошко Прелић рекао је да је уређај, који кошта 150.000 евра, донарала компанија ЕФТ-а Станари, сходно уговору са Управом ЖРС-а о измјештају пута за потребе ове компаније.

Он каже да уређај има своју безбједносну и економску оправданост.

"Обезбјеђује се већи ниво безбједности друмског и жељезничког саобраћаја а у економском смислу неће више бити потребна радна снага за обезбјеђење саобраћаја путног прелаза", изјавио је Прелић и додао да ће пет радника са путног прелаза у Љебу бити распоређено на друга радна мјеста.

Он је најавио да ће се половином ове године завршити пројекат "ПС 03" - осигурање станица и путних прелаза, те да ће на дионици Добој-Бањалука аутоматско сигнално-сигурносним уређајем бити осигурано 16 путних прелаза од укупно 57.

Прелић наводи да ће аутоматизација бити на прелазима гдје је фреквенција саобраћаја већа и гдје постоји већи ризик од људског фактора, као што су путни прелази Грабовица, Станови и Бања Кулаши.

Директор Сектора за електротехничке послове Зоран Илинчић појаснио је да је ријеч о потпуном аутоматском осигурању путног прелаза свјетлосно-звучном сигнализацијом и полубраницима, контролним сигналима и даљинском контролом која се налази у припадајућем службеном мјесту - укрсници Драгаловци.

"Путни прелаз је осигуран савременом електронском опремом, сертификованом по свим европским стандардима, а сам прелаз ради тако се да наиласком воза на прорачунатој удаљености на отвореној прузи аутоматски активира, спуштају се полубраници, свјетлосно-звучна сигнализација, контролни сигнал информише на прузи машиновиђи да је прелаз осигуран", појаснио је Илинчић.

Он је навео да се прелаз сам искључује проласком воза преко путног прелаза на искључној тачки, додавши да током једногодишњег пробног рада није евидентиран проблем.

Шеф станице у Драгаловцима Драган Лазић каже да аутоматизацијом путног прелаза радници-оператери немају више обавезу најављивати возове а радници чувари немају обавезу да спуштају рампу пет минута прије доласка воза, која се сада спушта свега 50 секунди пре проласка воза.

Начелник општине Станари Душан Панић каже да на подручју ове локалне заједнице има осам путних прелаза, од којих се у наредном периоду три затварају.

Он очекује да ће преостали прелази бити аутоматизовани у наредном периоду и најавио наставак помоћи општинске управе у овим активностима.

Извор: СРНА