latinica  ћирилица
08/02/2018 |  12:14 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Част отаџбине: Национално јединство пут ка опстанку!

Република Српска је међународно признат ентитет са атрибутима државе, укључујући и право народа на опредељење. Када би му се вратиле све одузете надлежности гарантоване изворним Дејтонским споразумом било би само верификовање чињеничног стања на терену, наводи Одбор основача удружења "Част отаџбине".
Част отаџбине (Фото: castotadzbine.rs) -
Част отаџбине (Фото: castotadzbine.rs)

Текст преносимо у цијелости:

Да је оваква БиХ једна од неуспјелих држава то већ сви добро знају. То најбоље знају они који живе у БиХ, то добро зна и разумије међународна заједница, која је овакву БиХ направила и сада мора да је подржава. Ти западни "чувари демократије" управљају дезинтеграционим процесима и обрнуто. Они неке нације подржавају да се отцјепе и направе себи државу, док друге нације подржавају да опстану како би наметнули већину у једној квази држави на штету оних који би да живе одвојено или са својима.

Република Српска је међународно признат ентитет са атрибутима државе, укључујући и право народа на опредељење. Када би му се вратиле све одузете надлежности гарантоване изворним Дејтонским споразумом било би само верификовање чињеничног стања на терену.

Свјесни снаге, намјера и притисака мећународне заједнице, актуелни предсједник, Влада и руководство Републике Српске мудро и државнички не предузимају ризичне кораке, како не би изиритирали међународну заједницу и дали јој повода да преко својих извршилаца (на жалост и кроз део опозиције из редова сопственог народа) спроведе акције и мјере које би биле лоше за Српску.

Поред личне храбрости и посвећености вишим дугорочним националним циљевима које неспорно и предсједник и дио руководства Републике Српске посједују и примјењују у пракси, главни ослонац, главна снага, произилази од саборности са Србијом и Руском Федерацијом.

Јасно је да без помоћи Русије и све веће улоге моћне Кине, је тешко самостално водити државу. Ипак кључна улога за Републику Српску и њен опстанак је однос са Србијом, која је са посљедњом влашћу направила највеће успјехе у последњих педесет година своје историје.

Због тога све похвале актуелном руководству Србије за све што је урадило и што ради за Републику Српску. Финансијска подршка, изграђене школе и болнице, путеви и мостови, заједничко обележавање свих догађаја из српске историје, реализација великих енергетских и инфраструктурних пројеката, те јачање на највишем нивоу културних, економских и уопште националних веза једног народа с обе стране ријеке, је за сваку похвалу и подршку, посебно кад се има у виду да је такође не тако давно, Србијом управљала неколицина западних амбасадора који су одређивали ко је добар, а ко је лош, и с ким се, како, колико, и на који начин може односно не може сарађивати.

Актуелне српске власти у Србији треба похвалити што су се одупрле огромним притисцима страних сила да пресјеку или бар да смање везе са Републиком Српском, да захладе односе уз покушаје да се посвађају два руководства или да натјерају Србију да учини нешто против интереса Српске или обрнуто.

Не само да српске власти нису поклекле под притисцима, већ су сарадњу још више појачале на планирању дугорочних пројеката, код усаглашавања националне стратегије и подизања нивоа специјалних односа на највиши могући ниво.

Овим путем желимо да подржимо и све родољубиве и патриотске организације, које су препознале овај историјски тренутак у ком се налазимо, нису насјеле на провокације, и које су, без ситних политичких, економских или других интереса подржале јединство српског националног бића и државничку политику власти Републике Српске и Србије, уз вјеру и љубав према заштитници Русији.

Стога позивамо, како актуелне власти, тако и ону искрену опозицију да у изборној години која је пред нама и у Србији и у Републици Српској не руше на било који начин уставни поредак и отежавају ситуацију на терену, већ да се понашају државнички и национално одговорно, да не олакшавају посао непријатељима којих је много око нас и који само чекају да направимо грешку. Република Српска има само два пута један је у опстанак, а други у нестанак.

Управо чврста осовина Република Српска – Србија – Русија гарантује пуни успјех и остварење националних циљева. Република Српска - јер је изникла на јединству и слози српског народа, који је херојском отаџбинско-одбрамбеном борбом створио своју државу - а Србија и Русија зато што историјски гледано никад у последњих неколико деценија нису биле јаче него данас и што имају мудра руководства.

Будемо ли и ми сви мудри, сложни и стрпљиви, будемо ли вриједно радили на јачању наших држава на свим пољима, нећемо дуго чекати на боља времена и на лијепе вјести за наш напаћени народ, који их више него сви други народи у окружењу неспорно заслужује.

Пут ка опстанку је сигуран и извјестан, само уз национално јединство и поштовање искрених добронамјерних великих сила на истоку.

Одбор оснивача
"Част отаџбине"