latinica  ћирилица
08/02/2018 |  16:07 | Аутор: РТРС

ММФ: Унапређењем инфраструктуре до већег економског раста

Земље западног Балкана могле би да повећају продуктивност, да се боље интегришу у токове глобалне трговине и учине регију привлачнијом за страна улагања, а оснажиле би и економски раст ако би им транспортне, електроенергетске и телекомуникацијске мреже биле боље, истичу из Међународног монетарног фонда.
Међународни монетарни фонд - Фото: AFP
Међународни монетарни фондФото: AFP

"Анализа показује да би регионално координисани напори у области јавне инфраструктуре, у комбинацији са побољшаним управљањем на постојећим пројектима, могли значајно повећати приходе по глави становника. Дугорочна добит стварног БДП-а по глави становника могла би износити чак три до четири процентна бода", саопштено је из ММФ-а.

Према анализама ове финансијске институције, достизање инфаструктуре на нивоу ЕУ је тешко, јер јавна улагања захтијевају постојање богатих буџетских ресурса и јаке институционалне оквире који уређују избор, извршење и мониторинг пројеката, што углавном недостаје западном Балкану.

Већина земаља ове регије се суочава са високим нивоом јавног дуга, а неке од њих имају и велике буџетске дефиците.

Такође, и потешкоће у искориштавању међународних тржишта капитала ограничавају ликвидност, а слабо је и управљање јавним улагањима.

ММФ препоручује земљама западног Балкана да "инвестирају у инвестирање", да успоставе координацију када је ријеч о инвестиционим пројектима везаним за инфраструктурне мреже.

"Земље требају размотрити штедњу у области понављајућих трошкова, да би пронашли изворе за финансирање скупих пројеката", препоручују из ММФ-а и додају да би спољно финансирање требало имати већу улогу у развоју јавне инфраструктуре на подручју западног Балкана.

Према препорукама ММФ-а, земље западног Балкана не смију угрозити своју свеукупну макроекономску стабилност прекомјерно амбициозним или лоше изведеним пројектима јавне инфраструктуре.

"Компромисна рјешења између економског раста, инфлације и дефицита у текућим трансакцијама са иностранством требали би бити кључни елемент сваке расправе о политици чији је циљ повећања јавне инфраструктуре у регији", истичу из ММФ-а.

Извор:  СРНА