latinica  ћирилица
09/02/2018 |  10:27 ⇒ 10:29 | Аутор: РТРС

Шаровић: Ове године може се извести од 7.000 до 8.000 тона меса

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић увјерен је да БиХ у овој години може да оствари извоз од 7.000 до 8.000 тона меса, јер је то сада њен реални капацитет.
Месо (илустрација) -
Месо (илустрација)

Према његовим процјенама, ако би био настављен континуитет, БиХ би, вјероватно, могла да пласира и 10.000 до 15.000 тона меса.

Износећи податке о спољнотрговинској размјени БиХ са свијетом у прошлој години, Шаровић је навео да је БиХ, осим извоза у Турску, 2017. године остварила одличан извоз стоке у Либан морским путем, додајући да је то аранжман који ће бити настављен и у овој години.

Он тврди да извоз меса у Турску прошле године није био смањен зато што је та земља ставила "рампу", него због неспособности извозника из БиХ да остваре потребне резултате.

- Тренутно имамо два извозника која је одабрала Турска, али се један од њих није на вријеме оспособио да преузме све количине меса. Вјерујем да ће се један од два извозника брзо оспособити и почети да откупљује грла и да их извози у Турску - рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, до застоја извоза меса у Турску у децембру дошло је зато што је један од извозних објеката скинут са листе извозника у ту земљу због неисправне пошиљке меса.

- Склопљен је аранжман са другим извозним објектима и откуп живе стоке у БиХ почео је 31. јануара. Тренутно је од Турске отворен аранжман за 5.000 тона - истакао је Шаровић.

Извор: СРНА