latinica  ћирилица
09/02/2018 |  11:39 ⇒ 11:40 | Аутор: РТРС

Габријел незадовољан јер остаје без функције

Њемачки министар спољних послова Зигмар Габријел критиковао је данас свог вјероватног насљедника на тој функцији Мартина Шулца, рекавши да је његов страначки колега прекршио обећање да неће служити у новом кабинету канцелара Ангеле Меркел.
Зигмар Габријел - Фото: ТАНЈУГ
Зигмар ГабријелФото: ТАНЈУГ

"Остаје жаљење због тога колико је мало поштовања у Социјалдемократској партији када је ријеч о нашим међусобним односима и колико вриједе нечије ријечи", рекао је Габријел листу "Функе".

Он је додао да је уживао у обављању функције шефа дипломатије и да жали због тога што углед који има у јавности "не значи апсолутно ништа руководству СПД-а".

Ови коментари услиједили су након што су Хришћанско-демократска унија и СПД склопили нови коалициони споразум, у оквиру којег ће Шулц, лидер социјалдемократа, вјероватно преузети функцју шефа дипломатије.

То би био други велики Шулцов заокрет од избора у септембру, послије којих је изјавио да СПД иде у опозицију.

Он је тада одбацио могућност поновног формирања "велике коалиције" са конзервативцима и опцију да буде члан кабинете Меркелове.

Габријел је препустио управљање странком Шулцу прије мање од годину дана, јер је процијењено да Шулц може да порази Меркелову на изборима, подсјећа АФП.

Иако је Габријел један од најпопуларнијих политичара у Њемачкој, са позитивним рејтингом од 57 одсто у анкети телевизије АРД, за њега нема мјеста у четвртом кабинету Меркелове.

Извор: СРНА