latinica  ћирилица
09/02/2018 |  13:39 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Сјећање на славног пуковника Милана Јовића

У Доњој Трнови код Угљевика, данас је служен помен некадашњем команданту Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске пуковнику Милану Јовићу који је погинуо прије 25 година.
Угљевик - сјећање на пуковника Милана Јовића - Фото: СРНА
Угљевик - сјећање на пуковника Милана ЈовићаФото: СРНА

Предходно су породице погинулих, саборци, руководство Борачке организације Угљевика и представници општине Угљевик положили цвијеће на спомен-обиљежје за 18 погинулих бораца и шест цивилних жртава рата са овог подручја.

Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да је дужност и обавеза српског народа да чува сјећање на пуковника Јовића и све који су дали животе за слободу и Републику Српску.

"Треба да његујемо идеале због којих су се борци жртвовали и да чинимо све како би српски народ опстао на овим просторима и живио у слободи", рекао је Перић.

Предсједник општинске Борачке организације Јован Маринковић подсјетио је да је пуковник Милан Јовић један од највећих хероја Одбрамбено-отаџбинског рата. Истакао је да се младим генерацијама мора преносити истина о праведној борби српског народа и љубав за слободну Српску.

У сјећање на пуковника Јовића, општина Угљевик и општинска Борачка организација традиционално организију културну манифестацију "Јовићеви дани". Ове године је расписан конкурс за литерарне радове на тему "Пепео мртвих створио је отаџбину" за ученике основних школа и "Молитва уснулом хероју" за средњошколце.

Свечана академија посвећена пуковнику Милану Јовићу, на којој ће бити проглашени и награђени најбољи литерарни радови, биће одржана у Дому културе у Доњој Трнови 25. фебруара.

Пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи, предводећи своје борце надомак муслиманског упоришта Теочак.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, 28. јуна 1993. године пуковник Милан Јовић постхумно је одликован орденом Немањића.

Извор: СРНА