latinica  ћирилица
09/02/2018 |  15:50 ⇒ 15:51 | Аутор: РТРС

Брнабић-Орбан: Без Србије нема безбједног Балкана

Предсједници влада Србије Ана Брнабић и Мађарске Виктор Орбан оцијенили су данас у Будимпешти да су односи двије државе на историјском нивоу и да без Србије нема безбједног Балкана.
Орбан: Србија штити целу Европу (фото:Kancelarija za saradnju s medijima) -
Орбан: Србија штити целу Европу (фото:Kancelarija za saradnju s medijima)

Орбан је нагласио да је Србија за Мађарску кључна земља на западном Балкану која има веома важну улогу у регионалној безбједности, пренијели су београдски медији.

"Нема безбједног и мирног Балкана без Србије", рекао је мађарски премијер на заједничкој конференцији са Брнабићевом, послије сједнице двије владе.

Он је указао и да су се данас срели званичници двије земље које су свјесне свог националног идентитета и културе, засноване на хришћанству.

Орбан је захвалио Влади Србије и предсједнику Александру Вучићу, што су, навео је, помогли да миграција буде задржана на јужној граници Мађарске.

"Све то даје на актуелности да је Европа угрожена у безбједносном смислу и свима је проблем како да осигурају безбједност за грађане", рекао је Орбан.

Он је истакао и да Србија и Мађарска треба заједно да штите своје границе, држављане и културни идентитет.

Брнабићева је захвалила Мађарској што подржава Србију на путу ка ЕУ, истакавши да су односи двије земље на историјски највишем нивоу, што је, прије свега, резултат личне посвећености и пријатељства Вучића и Орбана.

Она је честитала премијеру Мађарске на економским успјесима у порасту извоза и смањењу незапослености.

"И овде сам данас да снажно поручим да смо посвећени односима и пријатељству са Мађарском и да ћемо наставити да градимо те односе", рекла је Брнабићева.

На заједничкој сједници влада претходно је потписано девет међудржавних споразума, као и један са приватном фирмом из Ариља у вези са производњом малина.

Извор: СРНА