latinica  ћирилица
09/02/2018 |  16:25 ⇒ 10/02/2018 | 08:54 | Аутор: РТРС

Изјава градоначелника Добоја о дискриминацији подигла цијелу школу на ноге (ВИДЕО)

Изјава градоначелника Добоја Обрена Петровића да у ОШ "Доситеј Обрадовић" има међунационалних проблема, подигла је цијелу школу на ноге. Запослени одбацују његове тврдње и траже од градоначелника да им се јавно извини.
Засједао Школски одбор ОШ "Доситеј Обрадовић" Добој - Фото: РТРС
Засједао Школски одбор ОШ "Доситеј Обрадовић" ДобојФото: РТРС

Шездесет наставника и учитеља OШ "Доситеј Обрадовић" једногласно је да их је градоначелник Добоја својом изјавом увриједио. Експресно су сазвали Школски одбор и Савјет родитеља и од Обрена Петровића траже извињење.

"На школском одбору констатовали смо да изјава Петровића није утемељена и да нико није упознат са чињеницом да постоји дискриминација у овој школи. Ја сам лично, као наставник и као човјек, увријеђен таквом изјавом. У своје и у име својих колега тражим извињење градоначелника и демант овог што је изјавио", рекао је Дарио Ђурић, предсједник Школског одбора.

Един Јунузовић, водитељ продуженог боравка, истиче да за период који је провео у овој школи никада није примијетио било какав вид дискриминације, нити су у школи добили било какву пријаву или службену забиљешку да се на било који начин проводи дискриминација у овој установи.

Градоначелник Петровић за поједине медије изјавио је да ће локални парламент упознати са информацијама које се односе на међунационалне проблеме у школи.

Након грдаоначелникове изјаве међу ученицима је спроведена анкета. Случајним одабиром на пет питања одговарала су дјеца свих узраста и једногласно потврдили оно што тврде и наставници.

"Ми смо сви у школи шокирани. Зато смо одлучили да сазовемо конференцију јер претпостављамо да је нешто тако политички мотивисано и сматрамо да школа нема везе с тим", изјавила је наставница Дајана Десница.

"И нека се запита градоначелник Петровић да ли је он у ових 17 година, колико радим у овој установи, икада посјетио нашу школу, а нарочито послије поплаве 2014. године", каже учитељица Зијада Лукић.

Градоначелник није био доступан медијима, а пред камере није желио ни предсједник скупштине града Мурвет Бајрактаревић. Само је потврдио да ће информација,на приједлог Обрена Перовића, бити на дневном реду Скупштине.