latinica  ћирилица
10/02/2018 |  10:49 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања у Српској на Мектићеву изјаву; Кошарац: Потврда издајничке политике СзП

У Републици Српској данас бројна реаговања на изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића коју је дао за "Вечерњи лист".
Мектић за Вечерњи - Фото: РТРС
Мектић за ВечерњиФото: РТРС

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да интервју Драгана Мектића за "Вечерњи лист", издање за БиХ, представља најсрамнију потврду издајничке политике коју више од три године у Сарајеву воде кадрови СДС-а и такозваног Савеза за промјене.

"Ова срамна лаж Драгана Мектића, која најдубље вријеђа осјећања српског народа и интересе Републике Српске, доказ је да СДС-овим кадровима у заједничким институцијама наређења издају Бакир Изетбеговић и муслиманска обавјештајна служба", истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Мектић се тако понаша сваки пут и у јавности излази са оним што му напише директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Осман Мехмедагић, те неки други истакнути бишњачки политичари.

"Мектићу није било довољно да збија шале и прича вицеве о нашим херојима и ствараоцима Републике Српске Радовану Караџићу и генералу Ратку Младићу. Очигледно је спреман да послуша сваки налог Изетбеговића и врха муслиманске тајне службе чији је циљ криминализација, дестабилизација и рушење институција Српске", рекао је Кошарац.

Кошарац је нагласио да је Мектић у служби оних који годинама на све могуће начине српском народу желе да пришију етикету геноцидног, с циљем нестанка Републике Српске.

Он је истакао да је Мектић ову изјаву дао само неколико дана након што се у медијима појавио видео-снимак изјаве Јонаса Нилсена, главног помоћника судије Хашког трибунала Алфонса Орија.

У њој главни помоћник судије који је генералу Младићу у првостепеном поступку изрекао казну доживотног затвора тврди да није било састанка војног врха Републике Српске на коме је договорено извршење било каквог кривичног дјела у Сребреници, да нема никакве писане одлуке о томе, нити се у забиљешкама са састанака могла пронаћи било каква намјера да се у Сребреници изврши кривично дјело за које је генерал Младић осуђен.

Кошарац је питао зашто Мектић не прича о страдању српског народа уопште, о страдању српског народа у тој регији, о жртвама српског народа?

Према процјенама званичних институција, рекао је Кошарац, више од 3.000 невино настрадалих је у Подрињском крају, било да је ријеч о српским цивилима или пропадницима Војске Републике Српске.

Кошарац даље наводи да је Мектић дао ову изјаву у тренутку избијања афере "Аскери", која је уздрмала цијели регион.

"Циљ Мектића и његових шефова је да заташкају чињеницу да на простору ФБиХ активно дјелују радикални исламисти, који искориштавају чак и дјецу за испуњавање својих мрачних, милитантних и терористичких циљева", нагласио је Кошарац, те додао да је министар безбједности у функцији минимизирања опасности дјеловања радикалних исламиста, као и преувеличавања неистина о постојању некаквих паравојних формација у Републици Српској.

Према његовим ријечима, Мектић то чини јер је директан актер издаје интереса Српске, те што је класичан примјер полтрона Мехмедагића, Изетбеговића и неких других који Републици Српској не мисле добро.

Кошарац каже да Мектић овај интервју пласира утицајном медију у Хрватској два дана уочи посјете предсједника Србије Александра Вучића тој земљи, те додаје да је циљ Мектићевих послодаваца да додатно подигну температуру уочи те посјете, баш као што су дизали температуру уочи Вучићеве посјете Сребреници.

"Биће покушаја да се овај Мектићев интервју демантује, биће изјава да он то није рекао или да су новинари његове реченице извукли из контекста. Све су то само лоши изговори, јер постоји оригиналан снимак интервјуа који је од ријечи до ријечи пренијела новина која је интервјуисала Мектића", наглашава Кошарац.

Према његовим ријечима, СДС два дана моли да се не помене цјеловит Мектићев интервју и покушавају да то зауставе.

"И зато, због овог срамног интервјуа који представља врхунац издајничког дјеловања такозвног Савеза за промјене, СДС-а и Мектића, од врха СДС-а тражимо да се дефинитивно и коначно дистанцирају од овог свог функционера", нагласио је Кошарац.

Он инсистира на томе да се врх СДС-а извини српском народу и Републици Српској због овакве Мектићеве изјаве, те да они сами затраже његово уклањање са позиције министра безбједности у Савјету министара БиХ.

"Уколико то не учине у најкраћем могућем року, сви они ће се сматрати Мектићевим директним саучесницима у овом удруженом издајничком подухвату против српског народа и Републике Српске", закључује Кошарац и подсјећа да је Мектић шеф Изборног штаба СДС-а за изборе у октобру.

Он каже да се не смије заборавити ни чињеница да је дио политике која заговара антидејтонску афирмацију институција БиХ, које би требало, по мишљењу Мектића и његових ментора, да буду надређене институција Републике Српске.

"За нас је то потпуно неприхватљиво. Имамо наш концепт, имамо устав, надлежности Српске и желимо да се крећемо у оквирима устава Српске и БиХ", рекао је Кошарац и додао да је Мектић у протеклом периоду, а по налогу међународне заједнице, те Изетбеговића и Мехмедагића, покушао да преувелича своју улогу министра безбједности.

Кошарац истиче да је ово министарство настало наметнутим одлукама високог представника и није изворно тијело БиХ.

"Многи, чак и муслимански руководиоци, не поштују и игноришу тај навалентан став да се додвори као први безбједнњак у БиХ", рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Мектић само успјешно може да обавља оне задатке које му наметне бошњачки политички корпус и дио међународне заједнице, директно уперен против интереса српског народа и Републике Српске.

Покушаји министра безбједности у Савјету Драгана Мектића да демантује да је прихватио лаж о геноциду у Сребреници су неубједљиви и смијешни, оцијенио је политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић.

Он истиче да је сваки српски политичар дужан да за хрватске медије подсјети јавност да је хрватски усташки покрет покушао да истријеби Србе током Другог свјетског рата, а да су оно што су усташе започеле тада, деведесетих година наставили њихови насљедници.

Анђелковић истиче да Хрватска са тим мора да се суочи, као што су се се Нијемци, који су имали нацистичко насљеђе, суочили са Холокаустом.

"То Мектић није урадио. Уместо тога је додворички почео да се слаже са тврдњама да је у Сребреници извршен геноцид. Он можда директно није говорио о геноциду, али је снисходљиво прихватао ставове хрватских новинара да је геноцид извршен од стране Срба", каже Анђелковић.

Како наводи Анђелковић, Срби знају да је то тешка лаж и оптужба за српски народ, а још болније је када такве оптужбе понављају они чији је народ извршио стварни геноцид над Србима.

"Мектићево понашање је срамно и покушаји да демантује читав контекст из кога је јасно да је прихватио лаж о геноциду у Сребреници су потпуно неубедљиви и смешни", рекао је Анђелковић.

У вријеме модерних технологија када се ствари врло брзо могу доказати и провјерити, Анђелковић каже да Мектић својим наступом само показује до које је мјере бескрупулозно и без морала спреман да гази и сопствене ријечи, а о томе да је спреман да гази интересе сопственог народа, каже, не треба ни говорити.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да документи јасно указују да није тачна теза о наводном геноциду над Бошњацима у Сребреници, која се покушава наметнути.

Којић сматра да је геноцид пројекција коју су покушали и покушавају упорно да наметну Бошњаци уз сагласност са странцима, прије свега Американцима и Британцима.

"Онда нас, заиста, не чуде реакције одређених људи који очигледно имају јаке конекције са страним службама, прије свега британском и америчком обавјештајном службом, са покушајем ширења таквих лажи и наметања колективне одговорности српском народу", рекао је Којић, коментаришући изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници".

Он је нагласио да је неприхватљиво и неодрживо наметање тезе о геноциду, посебно од људи који немају додира са материјалном документацијом.

Којић је рекао да не треба спорити да се у Сребреници догодио одређен злочин, али да је квалификација геноцида неодржива и није у складу са међународним правним актима.

Он је навео да је Центар у истраживањима дошао до података да је у Меморијаном центру у Поточарима сахрањено више од двије и по хиљаде припадника 28. дивизије такозване Армије БиХ, који су учествовали у убијању Срба у селима Средњег Подриња, попут Кравице, Скелана и осталих мјеста.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да у овој организацији не споре да се у Сребреници догодио страшан злочин, али то није био геноцид. "Мој лични и став Борачке организације је да се у Сребреници није догодио геноцид, иако за то постоје и неке пресуде. Ми никад нисмо спорили да се тамо десио злочин, али је спорна његова квалификација", рекао је Савчић за Срну.

Он је потврдио да се дошло до те фазе да чак и судија Хашког трибунала тврди да нема доказа да је одржан састанак војног врха на коме је донесен план о Сребреници.

"Без плана и намјере која се може доказати да се желио уништити један народ нема ни такве врсте кривичног дјела", рекао је Савчић.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић оцијенила је срамотном изјаву министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници" и упитала га чији је борац био? Рајилићева је питала Мектића кога он представља у Сарајеву и да ли признаје злочине извршене над Србима, ако већ тако поштује злочине над муслиманима?

"Све жртве треба једнако поштовати, а не само једне. Да ли се икад ико покајао за злочине над Србима, за 30.000 мртвих у одбрамбено-отаџбинском рату, од тога су трећина жене и дјеца, за хиљаде жена које су преживјеле логоре, за хиљаде дјеце. Слажем се да треба поштовати жртве", навела је Рајилићева у изјави Срни.

Она је упитала да ли неко признаје геноцид над Србима у Возући, Сарајеву и другим стратиштима за Србе?

"Као жртва поштујем туђу жртву, нико није заслужио да буде мучен, пребијан, убијен из нечије силе. Али, да ли се ико на овом Балкану каје за српске жртве. Кају ли се Бошњаци или Хрвати за злодјела која су вршили над нама", питала је Рајилићева.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, несталих и погинулих лица Недељко Митровић сматра да се министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић изјавом да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници" у предизборној кампањи додворава Бошњацима, који живе у Републици Српској.
Митровић је рекао Срни да Мектић нема право да то каже, да то није став Републике Српске, да није разумљиво да такве изјаве даје он који се, како говори, борио у Војсци Републике Српске.

Према његовим ријечима, изјава није примјерена са моралног, историјског, па и правосудног становишта, а сада ће унијети и пуно турбулентних односа, јер је Мектић званичник.

"За очекивати је да појасни своју изјаву, јер сам чуо да он као није тако рекао. Добро би било да то појасни жртвама из српског народа у БиХ", рекао је Митровић.

Он је додао да је неприхватљиво да то говори званичник из Републике Српске, јер такве изјаве не може давати у име њега, других жртава и српског народа.

Митровић је напоменуо да се нико није извинио за геноцид над српским народом, да није поведен ниједан озбиљан поступак за злочине над Србима, те подсјетио да је Озрен етнички очишћен, а да је претходно све што је затечено убијено.

Удружење грађана "Источна алтернатива" Републике Српске оцијенило је данас да министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић изјавом да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници" спроводи нечији план чије су намјере да урушава Републику Српску, слаби њене институција, а српски народ да означи геноцидним.

Из "Источне алтернативе" указују да је познат Мектићев циљ да оптужи предсједника Републике Српске Милорада Додика за "насилну националну политику" и Русију да помаже наводну обуку српске дјеце за рат.

"Видљиво је и јасно свима да Мектић не бира средства да остане на власти и да деградира Републику Српску призивајући међународну заједницу да војно интервенише и уруши поредак у Српској, а муслиманске екстремисте да крену у рат против Српске и оне најекстремније да ликвидирају предсједника Додика што се мора озбиљно схватити и предузети мјере да се то онемогући", поручују из "Источне алтернативе".

Предсједник овог удружења Војин Павловић оцјењује да је овакво Мектићево понашање и његов рад против интереса властитог народа и издаја националних интереса за сваку осуду.

"Мектић игнорише или заборавља српске жртве којих треба да се стиди, а посебно више стотина убијених српских цивила у средњем Подрињу које су убили припадници муслиманске војске баш из те Сребренице у којој се наводно `по Мектићевом послушном мишљењу десио геноцид`, рекао је Павловић.

Прва СДС осуђује изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића да "постоје релевантни докази да је у Сребреници почињен геноцид, те да Срби то морају признати", те упозоравају да забрињава чињеница да Мектић геноцид сматра као колективно кривично дјело, а одговорност за њега као колективну одговорност, иако је ријеч о кривичном дјелу за које је прописана индивидуална кривична одговорност.

"Хашки трибунал није судио српском народу за дјело геноцида, али то умјесто њега чини `министар` Мектић", истичу у Првој СДС.

У овој странци кажу да Мектићеве изјаве у посљедње вријеме "тешко контаминирају медијски простор Републике Српске и БиХ и наносе огромну штету, прије свега Републици Српској и српском народу, али и самом Мектићу и странци /СДС/ из које долази".

"Ко је Драган Мектић да својом изјавом читавом једном народу, тачније народу из којег потиче, олако намеће терет колективне одговорности за нешто за шта није одговоран и да му лијепи етикету геноцидности, етикету око које је током посљедњих 20 година било толико контроверзи, трвења, сукоба и крајње пристрасно и једнострано донесених закључака, осуда и пресуда, поготово оних оличених кроз дјеловање недавно затвореног Хашког трибунала", питају у Првој СДС.

У овој странци истичу да не споре ничије страдање и страшни ратни злочин који се десио на подручју Сребренице, али питају за чије интересе и из ког разлога Мектић "јури да придобије дјелић медијског простора и да ли је дотични заборавио више од 3.000 побијених Срба у Подрињу, масовне гробнице у Мркоњић Граду, Сијековцу и Сарајеву и стигму којом је српски народ, сасвим неправедно, незаслужено и неповратно обиљежен, добрим дијелом и због ступидних и неутемељених изјава као што је његова".

Предсједник Српског сабора "Заветници" Стефан Стаменковски оцијенио је да министра безбједности у Савјету министара БиХ Драгана Мектића "не би требало озбиљно доживљавати, јер он све што ради, ради да би испунио жеље налогодаваца и оних који су га инкорпорирали у институције система такозване БиХ".

Коментаришући Мектићеву изјаву да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници", Стаменковски је рекао да је можда и добро да се од њега чују овакве ствари да би он сам себе до краја дискредитовао у свакој јавности, па и српској.

Он је истакао да је интересантно да се то дешава пред предстојеће изборе у БиХ и Српској и у тренутку када западни фактор сасвим јасно жели да дестабилизују и Републику Српску и Републику Србију.

"Мектић као шеф Изборног штаба СДС-а, вјероватнио, износи и став своје партије по том питању и мислим да би грађанима Републике Српске требало потпуно да буде јасно када дају неком поверење, заправо ко стоји иза тога и какве принципе, начела и политике заступа", закључио је предсједник Српског сабора "Заветници"

Он је додао и да су "у вријеме Отоманске империје, док су наши крајеви били под окупацијом Турака, такве људе називали потурице".

Удружење ветерана Гарда "Пантери" у Бијељини затражило је данас од министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да престане са антисрпским дјеловањем и нападима на Републику Српску.

Предсједник овог удружења Петар Цвијетиновић рекао је да ратни ветерани елитних јединица војске Републике Српске најоштије осуђују Мектићеву изјаву за "Вечерњи лист" у којој је изнио став да "Срби у БиХ треба да признају геноцид у Сребреници и доживе катарзу".

"Срби у БиХ нису починили никакав геноцид, а од Мектића тражимо да се испитају кампови за војну обуку дјеце у Федерацији БиХ и да се провјере сви који ратују на страним ратиштима у саставу `Исламске државе`", рекао је Цвијетиновић.

Он је у име Удружења ветерана Гарда "Пантери" поручио министру Мектићу да је крајње вријеме да се почне бавити послом за који је плаћен и да се престане бавити политиком.