latinica  ћирилица
10/02/2018 |  16:12 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Приједорско руководство обезбјеђује биомасу за будуће потребе "Топлане" (ВИДЕО)

Иако сезона гријања у Приједору није упитна, руководство града истакло је да је циљ измјене дијела регулационог плана Рудника жељезне руде "Љубија" на Централним рудиштима љубијског копа, али и на територији општине Оштра Лука, обезбјеђење биомасе за будуће потребе приједорске "Топлане".
Приједор - топлана - Фото: РТРС
Приједор - топланаФото: РТРС

На љубијском копу некадашњег руника, како каже градоначелник Приједора, Миленко Ђаковић, у плану је стварање плантаже брзорастућег дрвећа за обезбјеђење додатних количина биомасе за приједорску "Топлану".

Већ другу годину, велики број Приједорчана, који користи услуге новог погона градске Топлане, умјесто на мазут, грије се на нови енергент, биомасу. Грађани су већином задовољни квалитетом гријања.

Многи грађани коментаришу да су задовољни са гријањем, али да цијена може бити јефтинија, ако има простора за то. 

Зоран Кнежевић директор "Топлане" Приједор истиче да у оном периоду са мазутом су акумулирани огромни губици којих је "Топлана" сада на неки начин, жртва.)

"И због тога ми нисмо у могућности да идемо са евентуалним смањењем још увијек цијене гријања", наводи Кнежевић.

Сезона гријања није упитна, кажу у приједорској "Топлани". Има довољно дрвета, ту је и садња на плантажама брзорастућег дрвећа за будуће потребе "Топлане", на љубијском копу Рудника жељезне руде.

Имамо ту огромне просторе и жељели бисмо се усмјерити на то да можемо створити подлогу за нове елеменате биомасе, како бисмо смањили употребу нашег стандардног дрвета са планине Козаре и околних простора", рекао је Ђаковић.

Из РЖР-а "Љубија" истичу да је, у сарадњи са београдским Шумарским факултетом, урађен пројекат израде плантажа на њиховом земљишту. Већ имају спремних око пет хиљада садница, што је само почетак. У приједорској "Топлани" подржавају иницијативу и локални привредни развој.

"Поздрављамо сваку врсту таквих реалних пројеката. Оно што ми можемо рећи јесте да ћемо бити сигуран купац за сву ту робу која буде произведена на тај начин, јер нам је у интересу да што више дрвне биомасе откупимо са локалног нивоа", казао је Кнежевић.

Приједорска "Топлана" биомасу набавља и захваљујући приједорском Шумском газдинству, са Инцелових плантажа и дијелом из приватних шума.