latinica  ћирилица
10/02/2018 |  16:25 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Зашто би становници градишких села мијењали називе својих насеља? (ВИДЕО)

Послије проведених избора и конститусања нових Савјета мјесних заједница у општини Градишка више је иницијатива за промјену назива појединих насељених мјеста, првенствено у лијевчанском дијелу општине.
Елезагићи - Фото: РТРС
ЕлезагићиФото: РТРС

Општинска власт намјерава подржати све иницијативе ако већина грађана буде за њих.

Иницијатива која је покренута у Елезагићима шири се попут ланчане реакције и на остала насеља, која у називима имају турцизме, Сеферовце, Вакуф и Карајзовце.

Раде Добраш предсједник Савјета мјесне заједнице Горњи Карајзовци истиче да пошто се то дешава у неколико мјесних заједница на овом терену, вјероватно ће и у њиховој мјесној заједници доћи до промјене назива.

Мјештани нерадо коментаришу покренуте иницијативе. Већина је мишљења да ће то изазвати додатне непотребне трошкове.

"Како би сад било да ја мијењам и име и презиме, која је све то процедура и шта ти ја знам. Значи треба мјењати личне карте и сву документацију и то су за мене, онако, приче безвезе", навео је Слободан Вујичић из Горњих Карајзоваца. 

У локалној управи помало затечени захтјевима. Кажу, поштоваће вољу мјештана уз напомену да за њих неће бити додатних трошкова.

"Потеребно је у ЦИПС-у да промјене само податке за нову мјесну заједницу и то финасијски не кошта ништа", рекао је Огњен Жмирић, замјеник начелника општине Градишка.

У мјесној заједници Елезагићи споран је назив, који је добијен по Елез-аги за вријеме Османлијског царства. За сада је још неизвјесно како би се у будућности мјесто звало.

Бојан Живковић предсједник Савјета мјесне заједнице Елезагићи истиче да ће направити збор грађана, па ако људи буду ЗА ми ћемо направити одбор од десет до 15 људи, који ће уз помоћ општине Градишка изабрати неко прикладно име.

Још два градишка села, такође, имају називе из Османског периода. Ламинци су добили име по беговици Ламији, а Машићи по Машић-бегу. Посљедњи примјер промјене назива села на подручју општине Градишка догодио се током деведесетих година прошлог вијека, када је Шибић Хан добио име Душаново.