latinica  ћирилица
10/02/2018 |  18:47 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Огромни губици у случају Брегзита уколико нема договора

Британска економија претрпјеће губитак од 252 милијарде фунти уколико би премијерка Тереза Меј испунила пријетњу да Лондон изађе из чланства ЕУ без договора, резулати су нових анализа.
Застава Велике Британије - Фото: илустрација
Застава Велике БританијеФото: илустрација

Према резултатима анализе у коју је увид имао лист "Индипендент", Брегзит без договора са ЕУ значио би пад бруто домаћег производа за више од четвртине трилиона фунти у наредних 15 година.

"Мање штетни услови изласка, према којим би Британија обезбиједила споразум о слободној трговини са остатком ЕУ, и даље ће у истом периоду резултирати смањењем националне производње за 131 милијарду фунти", истиче се у студији.

Резултати испитивања говоре да ће чак и у случају потпуног заокрета британске Владе, што значи излазак са јединственог тржишта и царинске уније, то однијети 52 милијарди фунти од економског раста.

Организација "Најбоље за Британију" која води кампању за заустављање Брегзита, наводи да резултати истраживања засновани на анализама власти, у потпуности указују на "Брегзитовску црну рупу у средишту економије".

"На жалост видимо да економске анализе постају чињение и то значи да се суочавамо са великим ударцем због Брегзита. Губитак више милијарди значи мање новца за здравствену заштиту, образовање и јавне службе. То говори да је најбоље остати и задржати постојећи споразум", каже предсједник организације "Најбоље за Британију" Марк Мелох-Браун.

Извор: СРНА