latinica  ћирилица
10/02/2018 |  18:53 | Аутор: РТРС

Шулц одустаје од министарске функције

Лидер њемачке Социјалдемократске партије /СПД/ Мартин Шулц изјавио је да неће преузимати министарску функцију у новој коалиционој влади.
Мартин Шулц  (Фото:UTERS/ Eric Vidal) -
Мартин Шулц (Фото:UTERS/ Eric Vidal)

Шулц, за којег се говорило да ће предводити Министарство спољних послова након постизања договора са конзервативцима њемачког канцелара Ангеле Меркел, у саопштењу изражава страховање да би предстојеће гласање чланства СПД-а о новој коалицији "могло бити угрожено дискусијама о њему".

"Из тог разлога објављујем да одустајем од уласка у владу. Сви учествујемо у политици ради народа ове државе. Због тога личне амбиције морам да оставим иза, а да испред себе ставим интересе партије", каже Шулц.

Британски дневник "Гардијан" истиче да Шулцова одлука означава крај 12 мјесеци драматичних успона и падова некадашњег предсједника Европског парламента.

Он је у јануару прошле године изабран за лидера СПД-а уз 100 одсто пшодршке чланова партије и резултати анкета показивали су да би на изборима у септембру могао бити и нови канцелар. Међутим, он је на челу СПД-а остварио најгори изборни резултат од окончања Другог свјетског рата.

Током седмице су се у њемачким медијима појавили извјештаји да се Шулц суочава са побуном унутар СПД-а, а таблоид "Билд" је наводио да су му делегати из огранка у покрајини Сјеверна Рајна Вестфалија поставили ултиматум да одустане од својих тежњи да буде на челу Министарства спољних послова.

Средином седмице, Шулц је објавио своју намјеру да ће предати руководство СПД-а бившем министру рада Андреи Налес која би тако постала прва жена руководећој позицији партије у њеној 155 годишњој историји.

Извор: СРНА