latinica  ћирилица
11/02/2018 |  08:40 | Аутор: РТРС

Штрахе: Косово је дио Србије

Косово је без сумње дио Србије и његово признање једино је ствар Србије, а притискати је да призна Косово је погрешан пут, изјавио је аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе уочи сутрашње посјете Београду.

"Мислим да је признање Косова једино ствар Србије. Притискати земљу због тога био би погрешан пут. Аустрија би требало да ту као неутрална земља има улогу посредника", рекао је Штрахе.

Подсјетио је да је његова Слободарска партија оштро критиковала аустријско признање Косова, али је указао да је то сад чињеница која се више не може мијењати.

Он је рекао да се нада да је, у оквиру Бриселског дијалога између Београда и Приштине, могућ компромис.

Аустријски вицеканцелар је истакао да је Србија без сумње једна од најважнијих земаља у региону и гарант мира и стабилности, а у погледу чланства у ЕУ налази се на веома добром путу.

"Желимо да на Западном Балкану унапређујемо помирење, демократију, благостање и стабилност. Најбоље средство за то је процес приступања ЕУ и у нашем је интересу да Србија има конкретну и вјеродостојну перспективу у погледу приступања ЕУ", сматра Штрахе.

Он је указао да би право на самоопредјељење сјевера Косова или аутономија било пожељно, али су за то свакако потребни дуги и компликовани преговори.

"Чини ми се да је Приштина по том питању врло неувиђавна", рекао је Штрахе.

Извор: СРНА