latinica  ћирилица
11/02/2018 |  08:55 | Аутор: РТРС

Ове године националним мањинама око 40.000 КМ за пројекте из културе

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је да Влада Српске сваке године за националне мањине издваја одређена средства за пројекте из културе, а ове године то ће бити око 40.000 КМ.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Малешевић је синоћ у Прњавору на забави националних мањина рекао да су све националне мањине које живе на подручју Републике Српске велико богатство, јер се преко њих може упознати култура других народа.

"Данас преко тих националних мањина успостављамо сарадњу са одређеним државама, са Украјином, Пољском, Чешком, Словачком. Колико знам овдје има и Русина, Италијана и слично. То је богатство једног друштва, па надам се и Републике Српске", навео је Малешевић.

Он је нагласио да је на подручју општине Прњавор, која је одраније позната као "Мала Европа" због великог броја националних мањина које овдје живе, увијек био склад, разумијевање и сарадња између националних мањина и српског становништва и изразио наду да ће тако остати и убудуће.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер каже да ће забава националних мањина у Прњавору, која је под овим називом одржана по први пут, прећи у традицију, као пројекат који је надовезан на некадашње забаве народа и народности чији је циљ, прије свега, дружење.

Подсјетио је да је ово пројекат који Савез националних мањина Републике Српске и Савез националних мањина општине Прњавор организују у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Министарством за људска права БиХ и општином Прњавор.

Забави је присуствовао начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је рекао да је ова општина увијек подржавала активности свих удружења и врста организовања националних мањина и изразио увјерење да ће у наредним годинама та сарадња бити на вишем нивоу.

Томаш је нагласио да је потребно јединство и добар однос свих који живе у локалној заједници, јер се само тако може направити корак више ка новом развоју општине Прњавор, као и стварању још бољих односа са националним мањинама.

Забави националних мањина у Прњавору присуствовао је и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Извор: СРНА