latinica  ћирилица
11/02/2018 |  12:11 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

Стефановић: Због једне реченице га проглашавају четником и злочинцем

Министар полиције Небојша Стефановић оцијенио је да је предстојећа посјета предсједника Александра Вучића Хрватској ризична, као што је била и свака посјета БиХ.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

"Не кажем да земље домаћини немају инструменте да предузму да ризик буде мањи, али нажалост када се стимулише и инспирише једна нетрпељивост и мржња, онда имате атмосферу да дозволите да се групе људи окупљају на тачним мјестима гдје ће Вучић бити, а то вам је као да призивате да се неко чудо деси", казао је Стефановић.

Стефановић је навео да уколико неко хоће да покаже да је добар домаћин и поштовање према госту, онда обезбједи да, како је истакао, посјета прође на начин да буде мирно и пристојно организована.

"Овдје за сада се ништа није десило, али нажалост не могу рећи да је то био риједак случај за нас", додао је Стефановић.

Коментаришући то што су објављени детаљи посјете, односно гдје ће се све предсједник Вучић налазити током два дана боравка у Хрватској и одакле ће се обратити, Стефановић је казао да то није уобичајена пракса, али да постоји доста ствари које су проблематичне када почне да се размишља о тој посјети.

Он је истакао да постоји "ужасна атмосфера", а да је Вучић крив због једне реченице, односно што је рекао да не би савјетовао да се разговара о ратној одштети.

"Неће човјек да дозволи да неко понижава Србију. Због једне реченице они га проглашавају четником, иако никада није био никакав четник, проглашавају га злочинцем, човјек није починио никакав злочин", навео је Стефановић.

Оцјенио је да се "просто не ради тако", да се ствара таква атмосфера и објављују тачне локације гдје ће све "гост бити".

"Код нас, када неко дође као гост Србије, не дозвољавате да му на свакој локацији гдје ће бити и гдје ће се сретати са вашим званичницима, ви организујете демонстрације и то демонстрације људи који могу бити проблематични. Против неких од људи који најављују демонстрације у Хрватској, воде се спорови, судски спорови за распиривање расне, вјерске и остале нетолеранције", истакао је Стефановић.

Он је казао да не вјерује да постоји и даље могућност за отказивање тих демонстрација.

Упитан да ли Вучић размишља о отказивању посјете због безбједносног ризика, Стефановић је рекао да предсједник Србије "није човек који размишља о безбједносном фактору готово никада".

"Тешко ми је и да разговарам са њим о томе, јер његово гледање на то је другачије, он каже "мој посао је да градим мир у региону, да се борим за интересе Срба, да се борим за добре односе између Србије и Хрватске. Ја хоћу да својим одласком тамо направим напредак, ми морамо да градимо бољу будућност и за једну и другу земљу" и тај безбједносни аспекат увијек занемарује", испричао је Стефановић.

Извор: РТС