latinica  ћирилица
11/02/2018 |  14:35 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

Први пут један званичник из Српске упоредио Сребреницу са Холокаустом

Министар безбједности БиХ из редова СДС-а Драган Мектић упоредио је догађај у Сребреници са Холокаустом и напоменуо да се њемачка влада и дан-данас извињава због онога што се десило!

Мектић је изјаву дао "Вечерњем листу", а у њој је дословце, на питање новинара да ли сматра да је у Сребреници извршен геноцид, рекао сљедеће:

"Постоје релевантни документи... Ми морамо признати то што се догодило... Не можемо ми... Ево, ја гледам, прије неки дан у Њемачкој, поводом дана Холокауста, поново се њемачки парламент извинио... И ми морамо проћи кроз ту катарзу. То нико није урадио у име српског народа... То нико не може да ради у моје име. То су болесни умови негдје замислили, отуђени од народа, жељни овакве политике и овакве власти, и починили. И желим да ту анатему скинемо са српског народа. То није урадио српски народ, и зато сам апсолутно за то да се процесуирају сви који су починили то што су починили".

Изјаву коју је дао, Мектић је касније демантовао, али постоји аудио-снимак који је јавно објављен и који његов деманти -демантује.

Професор доктор Стевица Деђански каже да ово изгледа као да је мишљење да је "српски народ геноцидан", које већ дуго појединци у Србији заступају - "препливало" Дрину.

"Врло је срамотно поредити било какав злочин са Холокаустом, а поготово са несумњивим злочином у Сребреници, посебно јер је досад више пута оповргнуто да је тамо извршен геноцид. Сваки је злочин страшан, наравно, и сваки злочин треба осудити, али за то треба појединци да сносе одговорност, ако је постојао, а не да се оптужује цијели један народ", каже Деђански.

Деђански истиче да смо навикли да нас за овако нешто оптужују наши сусједи Хрвати или Бошњаци, али када овакве оптужбе долазе из српског етничког корпуса, то се онда може сматрати преседаном.

"То што је Мектић рекао, па послије повукао, вјероватно ће бити да је схватио тежину својих ријечи, али то не значи да он тако и не мисли. Само је схватио да ће имати одијум у јавности, који ће га осудити по овом питању. Не може бити оправдање да му је "језик бржи од памети", поготово што у овом случају, памети уопште и нема. Ово је велика срамота за наш народ", сматра Деђански.

На питање да ли и колико оваква изјава може да нанесе штете Србима и у Босни, али и у међународној јавности, јер Мектић је ову изјаву дао и као Србин и као члан српске странке у БиХ, али и као неко ко заузима значајну функцију, Деђански каже сљедеће:

"Његова тежина и легитимитет нису толико велики да би могао да нанесе значајну штету, али свака изјава са српске стране наноси неку врсту штете. Да би се она умањила, очекујем да сви релевантни политички чиниоци Срба осуде ту изјаву, а Запад може да га узме, па да и њега кандидује за Нобелову награду".

Извор: Спутњик