latinica  ћирилица
11/02/2018 |  15:09 ⇒ 15:41 | Аутор: РТРС

Делегација Народне скупштине на прослави Дана Републике у Вићенци

Савјетник предсједника Народне скупштине Републике Српске Миле Дмичић поручио је данас у Вићенци, на свечаном обиљежавању 9. јануара - Дана Републике Српске, да је Дан Републике историјска, правна и политичка чињеница, те да га ниједна домаћа, ни међународна организација или асоцијација не могу укинути.
Делегација Народне скупштине на прослави Дана Републике у Вићенци - Фото: РТРС
Делегација Народне скупштине на прослави Дана Републике у ВићенциФото: РТРС

Дмичић је истакао да је Дејтонски мировни споразум зауставио ратне сукобе, а да су дејтонска рјешења обезбиједила дугорочну стабилност земље, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

"Као међународни акт, за Републику Српску `Дејтон` је трајни уставно-правни и политички оквир. Њега је потребно спроводити, а не мијењати", рекао је Дмичић.

Он је нагласио да Републику Српску нико не може да оспорава, јер је настала на политичкој вољи српског народа и значајног броја осталих народа.

"И формално и правно, на основу одлука Народне скупштине и њених највиших правних и политичких аката, Република Српска је настала и проглашена 9. јануара 1992. године", подсјетио је Дмичић.

Он је навео да је Република Српска Дејтонским мировним споразумом потврђена као државотворни дио дејтонске БиХ, те да је њено легитимно право да одлучује о својој судбини, опстанку и развоју.

"Данас, заједно, потврђујемо истину да је Република Српска сигуран и досљедан чувар нашег постојања, интегритета и субјективитета, те наше традиције, обичаја, културе, језика, писма и државних симбола. Потребно је да сви заједно дамо допринос очувању и опстанку наше Републике и њеном развоју", закључио је Дмичић.

Обраћајући се присутнима на свечаности као изасланик предсједника Народне скупштине, Дмичић је изразио задовољство што данас у Вићенци са људима из свих колијевки, крајолика и колективитета српског народа дијели радост обиљежавања Дана Републике.

Он је додао да му је част и задовољство да српској дијаспори у Вићенци и цијелој Италији пренесе поздраве и честитке предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића поводом обижељавања Дана Републике.

Прије свечане прославе Дана Републике, коју је организовао Савеза Срба у Вићенци, служена је света литургија у цркви Светог Луке.

На прослави Дана Републике Српске, на позив српске заједнице у Вићенци, присуствовала је и шеф Одсјека за односе са јавношћу Народне скупштине Републике Српске Мирјана Кусмук.

Извор: Срна