latinica  ћирилица
11/02/2018 |  18:28 ⇒ 12/02/2018 | 09:17 | Аутор: РТРС

Колико ће коштати изградња аутопута Бањалука-Добој? (ВИДЕО)

Сутра ће бити настављена сједница Народне скупштине.
Дионица аутопута "9.јануар" Бања Лука - Добој - Фото: РТРС
Дионица аутопута "9.јануар" Бања Лука - ДобојФото: РТРС

На дневном реду, између осталог, требало би да се нађу одлуке о задужењима за Жељезнице и изградњу ауто-пута Бањалука-Прњавор. У ПДП-у тврде да ће новом одлуком о задужењу цијена изградње овог ауто-пута бити увећана за 503 милиона марака.
На ову тврдњу су реаговали из јавног предузећа Ауто-путеви, називајући је паушалном и нетачном.

Рачуница је јасна, тврди Бранислав Бореновић. Влада Републике Српске цијену ауто-пута Бањалука-Добој повећала је за 75 одсто. По одлуци из марта 2012. каже Бореновић за ауто-пут било је потребно 670 милиона марака. Ипак, на основу Одлуке о додатном задужењу која је достављена заједничким институцијама на ратификацију, цијена је, каже Бореновић, повећана на 1,17 милијарди марака.

- Ако ћемо да рачунамо и са каматама и отплатом од 30,32 године како који кредитор је у питању, тај ауто-пут ће добрано прећи 1,5 милијарди марака. Е то је у суштини како се власт односи према јавном добру - каже Бореновић.

Из Аутопутева Републике Српске овакве тврдње и рачунице најоштрије одбацују и називају паушалним. Тврде, обје дионице аутопута "9. јануар" коштаће укупно 402 милиона евра, односно око 5,5 милиона по километру. Додатна средства у износу од 57 милиона, наводе, тражена су због непредвиђених околности и посљедица поплава из 2014. године

- За пројекте ове величине и сложености, наведено повећање није ништа необично или несвакидашње, како већ данима покушавају да прикажу поједини представници опозиције, износећи нетачне и злонамјерне податке о вриједности пројекта аутопута "9. јануар" - поручују из Аутопутева Републике Српске.

Сједница парламента могла би, очекује се, бити прилично бурна управо због навода опозиције о одлукама Владе о новим задужењима. И Бореновић је најавио, измјена вриједности ауто-пута биће једно од главних питања. За разлику од њих, ДНС планира подржати приједлог Владе.

- Онолико колико у овом тренутку могу рећи за та задужења је да је ријеч о обезбјеђењу кредитних линија и финансијских средстава за развојне пројекте, за инвестиције, а без инвестиција, признаћете, ништа се не може посебно позитивно дешавати- напомиње Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске и потпредсједник ДНС-а.

Из Аутопутева подсјећају да је овај пројекат под будним оком надзорног органа и консултаната европских банака, који до данас нису имали ниједан приговор.