latinica  ћирилица
12/02/2018 |  07:42 | Аутор: РТРС

"Ухапшени полицајци су српске националности"

Припадници полиције Косова који су ухапшени због манипулације доказима у истрази убиства Оливера Ивановића су српске националности, пише портал gazetaexpress.
Полиција самопроглашеног Косова - Фото: Novosti.rs
Полиција самопроглашеног КосоваФото: Novosti.rs

Како наводе, ријеч је о полицајцима Д.М. и Ж.Ј.

Ухапшени су припадали Полицијској станици Сјеверна Митровица и против њих је примењена мјера полицијског задржавања од 48 сати, наводи портал.

До хапшења је дошло по налогу Основног суда у Митровици и током претреса код притворених је пронађен један пиштољ ТТ са два шаржера са девет метака, калибра 7.62 мм који ће бити искоришћени у даљој процедури.

Иако се ни у саопштењу Полиције Косова нити Полицијског инспектората не даје идентитет притворених, портал gazetaexpress.com пише да се ради о Д.М. и Ж.Ј.

Из Државног тужилаштва је саопштено да ће Основно тужилаштво у Митровици поднијети захтјев надлежном суду за одређивање притвора од 30 дана за притворене припаднике Полиције Косова, док је Полиција Косова донијела одлуку о њиховој суспензији до окончања истраге.

Тужилац Њази Реџа у суботу је потврдио да су двојица припадника косовске полиције ухапшена, а како је рекао "били су на дужности и нису ваљано обавили посао".

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара у Косовској Митровици, испред канцеларије своје грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда". Према подацима са обдукције, Ивановић је погођен са шест метака из "дуге деветке", а недалеко од мјеста убиства пронађено је запаљено возило.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је одмах да је убиство Оливера Ивановића терористички акт и да ће се Србија према том акту тако и односити, као и да Србија захтијева да учествује у истрази убиства Ивановића, али су касније приштински званичници одбацили ту могућност, наводећи да ће само размјењивати информације о случају са српском страном.

Подсјећамо, Ивановић је раније изјавио да се плаши могућег атентата, док је за "Време" изјавио да на Косову постоји невјероватан осјећај угрожености и страха код народа. Како је навео, "људи се не боје Албанаца, него Срба, локалних кабадахија и криминалаца који се возе у џиповима без таблица, а полиција не реагује".

Осим тога, Ивановићева супруга је након убиства изјавила да се "зна ко је то урадио".

Извор: Бета