latinica  ћирилица
12/02/2018 |  11:55 | Аутор: РТРС

ХНК: Љекари ступили у генерални штрајк

Доктори медицине и стоматологије Херцеговачко-неретванског кантона ступили су данас у генерални штрајк, потврдила је предсједник Струковног синдиката доктора медицине и стоматологије у овом кантону Кристина Беванда.
ХНК - штрајк љекара (Архив) - Фото: СРНА
ХНК - штрајк љекара (Архив)Фото: СРНА

Љекари од кантоналне Владе траже потписивање посебног колективног уговора за докторе медицине и стоматологије, као што је урађено у другим кантонима, те повећање сатнице са тренутне двије КМ на 2,6 КМ, те повећање коефицијената за 1,2 бода за све групе љекара.

Беванда је навела да ће се за вријеме генералног штрајка примати хитни случајеви, те онколошки пацијенти и труднице.

"Оно што се ставља на чекање су редовне амбулантне, периодичне и годишње контроле, контролни прегледи и све оно што директно неће утицати на човјеков живот", рекла је Беванда.

Она је додала да ће штрајк бити прекинут, односно замрзнут, када буде испуњен барем један од услова Синдиката доктора медицине и стоматологије Херцеговачко-неретванског кантона.

Из Синдиката подсјећају да је штрајк посљедица системског занемаривања захтјева. "Сви кантони у Федерацији БиХ су потписали колективне уговоре са докторима медицине и стоматологије или су надомак потписивања, што Херцеговачко-неретвански кантон чини још једном изузетком. Зато љекари у овом кантону у односу на колеге исте струке и образовања у сусједним кантонима имају и до 1.000 КМ мање плате", кажу у Синдикату.

Након више штрајкова упозорења, Синдикат је био замрзнуо штрајк и почео преговоре са Владом Херцеговачко-неретванског кантона, али су они одмах прекинути, јер доктори нису прихватили приједлог Министарства здравства да преговарају заједно са синдикатима осталих запослених у здравству.

У Струковни синдикат доктора медицине и стоматологије Херцеговачко-неретванског кантона учлањено је више од 600, од око 730 радно активних љекара у овом кантону.

Извор: СРНА