latinica  ћирилица
12/02/2018 |  12:03 | Аутор: РТРС

Вигемарк: Унија неће наметати рјешења, она морају бити производ договора

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да ЕУ неће наметати рјешења у БиХ када је ријеч о реформи Изборног закона, те да она мора бити производ договора домаћих политичара и странака.
Ларс-Гунар Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс-Гунар ВигемаркФото: СРНА

"Све и да хоћемо, а нећемо, ми не можемо наметати рјешења. Мислим да би то био корак уназад ако би то ОХР урадио. Ово је суверена земља", рекао је Вигемарк наводећи да је то била прва реченица у закључцима ЕУ који се тичу БиХ.

Према његовим ријечима, измјене Изборног закона БиХ морају бити засноване на консензусу и компромису.

"Не може бити максималистичких захтјева. Политика је вјештина компромиса, а не максимализма", рекао је Вигемарк за "Дневни аваз" и додао да ће ЕУ и цијела међународна заједница наставити помагати, али неће наметати рјешења.

Констатујући да политички лидери разговарају о овом питању, специјални представник ЕУ оцијенио је да не види довољно жеље да се договор постигне.

Он упозорава и да ниједно питање, укључујући и реформу Изборног закона, не смије бити разлог или изговор за заустављање или блокирање европских реформи БиХ.

Говорећи о Стратегији Европске комисије за западни Балкан Вигемарк је рекао да ће она БиХ донијети додатну финансијску помоћ, те довести у БиХ нове експерте који ће помагати у спровођењу реформи.

"Први пут имамо став да ЕУ говори да је Балкан истински приоритет. А на вама је да остварите конкретне резултате. Сигуран сам да ћемо ми повећати износ средстава за Балкан. Колико је то, не знам. То још није ријешено, Европска комисија тек треба почети поступак о томе", рекао је Вигемарк.

Истичући да ЕУ неће наметати рјешења БиХ, али да ће тражити достизање одређених стандарда, Вигемарк је изразио очекивање да ће БиХ до краја фебруара, као што је и најављено, доставити одговоре на Упитнике Еворпске комисије.

"А онда ће институције Европске комисије прегледати све и обично буде додатних питања. То нико није избјегао, па не очекујем да и код вас буде другачије", додао је Вигемарк.

Наводећи да за ЕУ од почетка није посебно битно колико којих конститутивних народа живи у БиХ, он је констатовао да је у БиХ то било једно од најконтроверзнијих питања из Упитника.

Извор: СРНА