latinica  ћирилица
12/02/2018 |  12:47 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Сахрањен Небојша Глоговац у Алеји заслужних грађана (ФОТО/ВИДЕО)

Великан српског глумишта Небојша Глоговац сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, поред бардова српског глумишта Милорада Мандића Манде, Драгана Николића и Велимира Бате Живојиновића.
Сахрањен Небојша Глоговац (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC) -
Сахрањен Небојша Глоговац (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC)

Опијело је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије, уз оца Небојше Глоговца, свештеника Милована Глоговца.

- Небојша је видио да земља није за њега и зато Бог узима најбоље од нас - рекао је Амфилохије.

Глоговац је сахрањен у тишини, без музике и говора. На Новом гробљу је током сахране била огромна гужва. Присуствовало је на хиљаде људи, међу којима је било и много младих.

Сахрањен Небојша Глоговац (Фото: Новости/ Д.Милановић, Н.Скендерија)

Много је било и остављених вијенаца од глумчевих колега са ФДУ, школских другова, чланова породице, пријатеља...

На гробље су међу првима стигли Никола Ђуричко са супругом, Дуле Савић, Радош Бајић, Дубравко Јовановић, Емир Кустурица са супругом Мајом, Александар Срећковић Кубура, Горан Јевтић, Милорад Милинковић, Зоран Цвијановић, Дејан Луткић, Милош Влалукин, Воја Брајовић, Драган Мићановић, Јагош Марковић...

Комеморативни скуп одржан је раније данас у Југословенском драмском позоришту, уз присуство породице, пријатељи и колега, а завршен је громогласним аплаузом.

У ЈДП аплауз од 15 минута одјекивао салом

Комеморација Небојши Глоговцу почела је у 11 сати у Југословенском драмском позоришту, трајала је нешто више од сат времена, а завршена је громогласним аплаузом преминулом глумцу који је трајао 15 минута. 

Грађани, колеге и чланови породице почели су да се окупљају у великом броју испред ЈДП прије 11 часова. У холу испред сале постављена је велика црно-бијела фотографија величине билборда прослављеног глумца.

У првом реду на комеморацији били су чланови породице, Глоговчева прва супруга Мина Глоговац са синовима Гаврилом и Милошем, као и његова друга жена Милица Шћепановић.

Салу су испуниле Глоговчеве колеге Драган Бјелогрлић, Гордан Кичић, Даница Максимовић, Радош Бајић, Весна Чипчић, Тања Бошковић, Срдан Голубовић, Драган Петровић Пеле, Никола Којо, Власта Велисављевић, Воја Брајовић, Васил Хаџиманов, министар културе Владан Вукосављевић, као и многи други.

Комеморација Небојши Глоговцу у ЈДП (Фото: Танјуг)

На почетку комеморације емитован је монолог Глоговца из представе "Хамлет".

Директорка ЈДП, Тамара Вучковић Манојловић, позвала је на минут ћутања. Она је подсјетила да ће глумац недостајати највише својим синовима, кћерки, породици...

- Био је велики, сви смо то одувијек знали. Слиједио је свој таленат. Била је радост и привилегија слиједити сваки твој корак - рекла је кроз сузе директорка ЈДП.

О Глоговцу је говорио позоришни редитељ Дејан Мијач, док су се у сали чули јецаји.

- Упознао сам га док је био дјечачић са великим очекивањем и нестрпљењем. Он је имао шта да каже... Растао је све до тренутка када га проклета болест није зауставила. Ја то не могу да разумијем... Да се није нашла нека група која би рекла "Стоп овој болести". Драги мој, отишао си млађи него икад и остало ми је да молимо господа да ти нађе тихи кутак у коме ћеш досањати свој сан. Збогом Небојша Глоговац - рекао је Мијач.

Млади глумац Марко Јанкетић затим је прочитао писмо режисера Слободана Унковског, док су се у позадини на великом платну смјењивале слике из позоришних представа у којима је Небојша Глоговац играо.

"Глоговчев одлазак је помјерио зграду ЈДП-а, Пулска Арена се накривила..." навео је у писму Унковски и завршио са: "Нисмо стигли ни да ти махнемо, драги Небојша".

Комеморација Небојши Глоговцу (Фото: Танјуг)

Послије инсерта из филма "Клопка" говорио је редитељ Срдан Голубовић.

- Никад није било потребно понављати сцене, никад. Глоговац је за мене био највећи глумац на свијету. Збогом, Глоги најталентованији пријатељу - рекао је Голубовић.

Редитељ Александар Поповски је затим говорио о свом искуству рада са великаном српског глумишта.

Након тога, на комеморацији је емитован инсерт из представе "Хадерсфилд", а потом је на сцену изашао глумац Горан Шушљик и наставио сцену - без Небојше Глоговца.

- А онда се спушта завеса и иде аплауз за вјечност - рекао је кроз сузе глумац.

На сцену су затим изашле Глоговчеве колеге са класе: Наташа Нинковић, Војин Ћетковић, Сергеј Трифуновић, Нела Михајловић и један за другим упутили посљедње поздраве преминулом глумцу.

- Није фер, прерано си отишао... Показао си нам како се може бити свој... Путуј, војводо наш, и са анђелима буди - рекла је Наташа Нинковић.

- Стари мој, све ми недостаје... Добри мој у које небо да гледам... Сам си, и сам сам куме мој - рекао је Ћетковић, иначе вјенчани кум Небојше Глоговца.

На крају комеморације на бину је изашао цијели анасмбл ЈДП-а и сви су, окренути ка фотографији Небојше Глоговца почели спонтано да аплаудирају преминулом колеги. Затим се придружила цијела сала и гласне овације су трајале 15 минута.

Велики српски глумац Небојша Глоговац преминуо је у петак, 9. фебруара у Клиничком центру Србије у Београду, послије кратке и тешке болести, у 49. години.

"Одлазак Небојше Глоговца трагичан је и ненадокнадив губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља, саопштила је његова матична кућа, Југословенско драмско позориште.

Извор: Агенције