latinica  ћирилица
12/02/2018 |  16:14 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

Српска координација- Поздрављена намјера да буде ријешено питање несталих

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије /Српска координација/ поздравила је сусрет предсједника Србије Александра Вучић и Хрватске Колинде Грабар Китаровић и намјеру да буде ријешен проблем несталих, једно од најболнијих отворених питања.
Координација српских удружења породица несталих лица - Фото: илустрација
Координација српских удружења породица несталих лицаФото: илустрација

Српска координација у саопштењу истиче да озбиљног рјешавања питања несталих нема ако нема искреног приступа том проблему и уколико и данас постоји више од стотину познатих гробних мјеста Срба у Хрватској која се, из неразумљивих разлога, већ 22 године не ексхумирају.

"Верујемо да је и о томе било речи у сусрету делегација у Загребу, али нам је жао што о томе нисмо чули ништа на конференици за новинаре", истиче се у саопштењу.

Српска координација поздравила је намјеру предсједника Србије да прими удружења породица несталих из Хрватске и покуша да помогне рјешавање питања несталих Хрвата, али подсјећа да је у посљедње три године послала више молби за пријем предсједнику Србије, који није нашао времена за сусрет.

"Залажемо се за равноправан третман свих жртава и у име породица српских жртава тражимо да председник Србије прими и делегацију Српске координације заједно са удружењима из Хрватске, како бисмо у отвореном и искреном разговору покушали да учинимо помак у решењавању овог болног питања", наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА