latinica  ћирилица
13/02/2018 |  08:12 ⇒ 08:38 | Аутор: РТРС

Саобраћај успорен због снијега

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај је успорен и отежан због интензивних падавина, коловози су засњежени, а на подручју Херцеговине мокри и клизави.
Снијег - Фото: илустрација
СнијегФото: илустрација

Из Ауто-мото савеза Републике Српске издвајају правце Сарајево-Фоча преко Рогоја, Сарајево-Соколац-Власеница, Котор Варош-Теслић преко Борја, Мркоњић Град-Гламоч преко Млиништа, Бањалука-Кнежево-Турбе и Бањалука-Чађавица-Мркоњић Град.

Екипе путних служби су на терену и одржавају све путеве проходним, истичу из АМС и упозоравају на јутарњу поледицу, посебно у вишим предјелима, док на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина постоји опасност од одрона.

Возачима из АМС савјетују опрезну вожњу прилагођену стању и условима на путу, те да на пут не крећу без зимске опреме која је и законски обавезна.

На дионици магистралног пута Бањалука-Прњавор у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са ауто-путем у зони вијадукта Црквиште, због изградње ауто-пута, обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.

На дионици магистралног пута Клашнице један-Прњавор измијењен је режим одвијања саобраћаја због укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука-Добој.

За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена саобраћајна сигнализација.

С циљем безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

Због радова на изградњи кружне раскрснице у Прњавору измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Клашнице један-Прњавор-Горња Вијака.

Због санационих радова, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице у улицама 27. марта и Српске војске у Бијељини.

Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

У току су радови на дионици магистралног пута Лончари-граница Републике Српске/Брчко дистрикта /Брчко један/ и граница Републике Српске/Брчко дистрикта /Брчко два/-Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из правца Брчког.

Због изградње кружне раскрснице "Ребровац", на дионици магистралног пута Бањалука /пијаца/-Бањалука /Ребровац/ и дионици Бањалука /Ребровац/-Челинац /укрштање магистралног пута и Булевар Степе Степановића/ измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току су радови на изградњи водовода на подручју насеља Шњеготина, општина Челинац, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на дионици регионалног пута Укрина-Клупе.

Једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на дионици регионалног пута Обудовац два-Лончари.

Због активираних клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, на дионицама Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача, док се саобраћај одвија успорено на магистралном путу Бањалука-Јајце, на локалитету Српских Топлица.

У току су радови на изградњи новог моста преко ријеке Зовидолке на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До.

Саобраћај се одвија једносмјерно, преко привремено изграђеног моста у непосредној близини и регулисан је привременом сигнализацијим.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На подручју ФБиХ због нових падавина и засњеженог коловоза спорије се саобраћа на већини путева, посебно на дионицима које пролазе преко планинских превоја у централним, сјеверним, западним и сјеверозападним крајевима.

На путним правцима Бугојно-Купрес, Травник-Доњи Вакуф, Бихаћ-Босански Петровац и Бихаћ-Изачић обавезна је употреба ланаца за теретна возила.

Заснијежени су и правци Сарајево-Коњиц, Сарајево-Тузла, Бугојно-Нови Травник и Бугојно-Прозор.

Екипе путних служби су на терену и интервенишу на свим мјестима гдје је то неопходно, тако да су сви путеви проходни.

Због активног клизишта на дионици ауто-пута Сарајево запад-Лепеница на локалитету Бан Брдо саобраћај се одвија претицајном траком.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих чекања.

Због зимских услова за вожњу у Хрватској обустављен је саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере на граничним прелазима Изачић и Велика Кладуша.

Извор: Срна