latinica  ћирилица
13/02/2018 |  08:31 ⇒ 08:55 | Аутор: РТРС

Ким Џонг Ун се захвалио Јужној Кореји на пријему и позвао на помирење

Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун похвалио је гостопримство које је Јужна Кореја пружила његовој сестри Ким Јо Џонг, пренијели су корејски медији.
Историјско руковање представника Сјеверне и Јужне Кореје - Фото: РТРС
Историјско руковање представника Сјеверне и Јужне КорејеФото: РТРС

Он је рекао да је важно искористити подстрек који Зимске олимпијске игре пружају дијалогу на подијељеном Корејском полуострву.

"Захвалност Јужне Кореје због присуства делегације Сјеверне Кореје и гостопримство које је пружено члановима наше делегације су импресивни. Захваљујемо се на искреном труду", рекао је Ким.

Ким Јо Џонг је била дио делегације Сјеверне Кореје која је присуствовала Играма у Пјонгчангу, а током посјете јужном сусједу уручила је позивницу јужнокорејском предсједнику Мун Џае-Ину за самит у Пјонгјангу.

Мун није одмах прихватио позив у Пјонгјанг и нагласио је да за тако нешто потребно да се створе одговарајући услови, пренио је АФП.

Савјет безбједности УН је Сјеверној Кореји увео санкције више пута пута, због нуклеарног и балистичког програма Пјонгјанга, након неколико балистичких и нуклеарних тестова које је извршила Сјеверна Кореја.

Међутим, Зимске олимпијске игре у Јужној Кореји су изазвале необичне сцене. Између осталог, Мун и Ким су примијећени како заједно са церемонијалним предсједником Сјеверне Кореје Ким Јонг Намом пружају подршку уједињеном корејском женском хокејашком тиму, а заједно су присуствовали и музичком концерту умјетника из Пјонгјанга.

Извор:Срна