latinica  ћирилица
13/02/2018 |  14:19 | Аутор: РТРС

Добој: Извињење градоначелника или заштита угледа пред надлежним органима

Представници Основне школе "Доситеј Обрадовић" у Добоју поновили су захтјев градоначелнику Обрену Петровићу да упути јавно извињење због изјаве да у овој школи "постоје одређени међунационални проблеми", у супротном су најавили да ће потражити заштиту права и угледа школе пред надлежним органима и институцијама.
Добој - школа - Фото: РТРС
Добој - школаФото: РТРС

"Градоначелник се грубо нашалио са нама и нашом интелигенцијом", рекао је новинарима предсједник Школског одбора Дарио Ђурић, подсјетивши да је Петровић управи школе послао допис у којем тражи информације о стању у овој установи, али да је прије одговора изашао у јавност са изјавом "да се дешава нека дискриминација".

Он је поновио да у овој школи нема нетрпељивости, неравноправности или дискриминације по националној основи.

"Јасно је на кога је уперено све ово. Међутим, директор школе не ради са ученицима и та прозивка свјесно или не уперена је против нас наставника", рекао је Ђурић.

Учитељица Азијада Лукић истакла је да рад школе унапријеђен током мандата актуелног директора Ведрана Глигорића.

"Наша установа је злоупотријебљена, па онда ми радници. То је политички напад на нашег директора којег он /Петровић/ жели лично да смијени. Без обзира што школа има велики проценат муслиманске дјеце, никада нисмо доживјели да директор дискриминише дјецу или врши на нас притисак", навела је Лукићева.

Водитељ продуженог боравка Един Јунузовић демантовао је изјаву градоначелника Петровића да у овој школи има националне нетрпељивости међу ученицима.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић изјавио је раније да има сазнања да постоје одређени међунационални проблеми у Основној школи "Доситеј Обрадовић", коју, како каже, похађа 60 одсто бошњачке дјеце.

"Тражили смо од директора школе да о томе достави писану информацију и упознаћемо Скупштину града о тим дешавањима све с циљем да имамо што мање проблема и да као Град и даље будемо препознатљиви по толеранцији", рекао је Петровић.

Представници школе су, након тога, одржали конференцију за новинаре на којој су истакли да је на одржаној сједници Наставничког вијећа, Школског одбора и Вијећа родитеља констатовано да изјава градоначелника није утемељена и да се од Петровића очекује јавно извињење због нарушавања угледа школе.

Услиједило је Петровићево обраћање медијима које је изазвало додатно незадовољство у Основној школи "Доситеј Обрадовић".

"Желим да се извиним ученицима, просвјетним радницима и родитељима што имају таквог директора који је на челу такве установе, који прво по националној структури не би требало да буде директор, већ би на том мјесту требало да буде Бошњак, с обзиром на то да има више од 60 одсто ученика друге националности", рекао је Петровић.

Извор: Срна