latinica  ћирилица
13/02/2018 |  15:42 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Шамац- Сјећање на браниоце Српске (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје за 362 погинула браниоца Српске, у Шамцу су обиљежени Дан бораца Републике Српске и Дан Првог српског устанка.
Шамац- Положени вијенци поводом Дана бораца - Фото: РТРС
Шамац- Положени вијенци поводом Дана борацаФото: РТРС

На академији су проглашени побједници ликовног и литерарног конкурса који је расписала општинска Борачка организација о темама патриотизма и улози Споменка Гостића, најмлађег борца Војске Републике Српске у одбрани отаџбине.

Обиљежавање Дана бораца и Првог српског устанка симболизује борбу српског народа за слободу и обавезује нас и генерације које долазе на чување успомена на хероје који су живот дали за Републику Српску, поручено је из Шамца.

Предсједник Борачке организације општине Шамац, Лазар Благојевић, истакао је да се на тај начин доказује да постоји континуитет непрестане борбе српског народа на овим просторима за слободу и за своју државу.

Начелник општине Шамац, Ђорђе Милићевић, рекао је да се будућим генерацијама мора оставити сјећање на људе који су дали живот за Републику Српску и за опстанак на подручју Посавине, посебно Шамца.

На свечаној академији уручене су награде побједницима литерарног и ликовног конкурса, који је расписала Општинска борачка организација за ученике основне и средње школе.

Побједница литерарног конкурса у категорији ученика основне школе, Ивана Ристанић, нагласила је да ју је за њен рад
инспирисао млади Споменко који је умро када је био њених година и који је дао живот за нашу отаџбину.

Предсједник комисије Милован Дујковић навео је да се на овај начин ученицима пружа шанса да изразе своја патриотска осјећања, да кажу нешто о величини нашега Отаџбинскога рата, да се сјете онога што су прочитали у књигама и новинским чланцима о истакнутим појединцима.

Проглашени су и побједници шаховског турнира, уприличеног у част Дана бораца.