latinica  ћирилица
13/02/2018 |  15:50 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

Аутор споменика Битке на Сутјесци: Монумент није угрожен (ВИДЕО)

Споменик Бици на Сутјесци у Долини хероја на Тјентишту, један од најљепших у свијету изграђен у двадесетом вијеку, није у опасности од клизишта које се појавило прије десет дана, а у то се увјерио и његов идејни творац, познати свјетски вајар Миодраг Живковић.
Миодраг Живковић - Фото: СРНА
Миодраг ЖивковићФото: СРНА

Идејни творац споменика Бици на Сутјесци, подизаног почетком седамдесетих година прошлог вијека, вајар Миодраг Живковић, тврди, будући да познаје терен на којем се налази, споменик није у опасности. На Тјентишту, када се градио Меморијални комплекс, провео је много времена, због чега увјерава да ни спомен-костурници не пријети обрушавање.

- Костурница је на здравом терену, који није обрађиван, тако да ће остати. Простор гдје се налази споменик је обрађиван, скидана је земља и бацана низбрдо, али без обзира на то, он неће бити помјерен - појаснио је Живковић.

Универзитетски професор вајарства (92) сматра да би изнад споменика требало подићи канал и неколико потпорних зидова чиме би се трајно ријешио проблем отицања воде. Геолози из Хидроелектрана на Требишњици већ утврђују стање на терену. 

Дејан Павловић, директор Националног парка Сутјеска, каже да ће геолози до краја седмице завршити потребна мјерења, те да би за неких 25 дана требало да буде завршен комплетан пројекат. Навео је и да ће на прољеће бити настављено избјељивање и уређење споменика, према Живковићевим препорукама. Споменик ће након завршетка свих фаза обнове бити у сњежно бијелој боји најмање 30 година.

За израду пројекта задужени су стручњаци из Института за урбанизам и грађевинарство Републике Српске којима је повјерен посао санације клизишта.

Професор Живковић је подсјетио и да ће свјетски познати Музеј савремене умјетности МоМа у Њујорку у јулу организовати изложбу о архитектури у Југославији, на којој ће бити представљен и споменик на Тјентишту.