latinica  ћирилица
13/02/2018 |  15:56 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Однос Срба и Хрвата у БиХ модел за рестарт свеукупних српско-хрватских односа

Не можемо заборавити да су српско-хрватски односи изузетно осјетљива, а можемо рећи да су чак и болна политичка тема и у српском и у хрватском јавном простору, изјавио је Радован Ковачевић, члан ГО СНСД-а за Дневник.ба.
Радован Ковачевић (Фото: http://www.srpskacafe.com) -
Радован Ковачевић (Фото: http://www.srpskacafe.com)

- Однос између Срба и Хрвата у БиХ сигурно може и треба послужити као модел за рационалан рестарт свеукупних српско-хрватских односа, али и односа између Србије и Хрватске, као земаља матица свих Срба и Хрвата, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је мишљења да је на основу модела српско-хрватских односа у БиХ, предсједник Србије, Александар Вучић, приликом посјете Загребу предложио иницијативу о вербалом ненападању званичника.

- Мислим да је то добро препознао и предсједник Вучић и да је управо на основу тог модела и наступио са иницијативом о међусобном вербалном ненападању. Његова реченица да Срби и Хрвати имају сукобе око прошлости, али да немају сукобе око будућности, потпуно је тачна и сигурно већ раније препозната од српских и хрватских лидера у БиХ, нагласио је Ковачевић.

Додао је да посјету сигурно можемо оцијенити као позитивну, јер је јако битно и, за почетак сасвим довољно, да се српски и хрватски лидери редовно сусрећу и разговарају.

- Не можемо заборавити да су српско-хрватски односи изузетно осјетљива, а можемо рећи чак и болна политичка тема и у српском и у хрватском јавном простору. Зато не смијемо имати ни превелика очекивања, закључио је Ковачевић.

Извор: Дневник.ба