latinica  ћирилица
13/02/2018 |  15:57 ⇒ 18:57 | Аутор: РТРС

Зворник- Обнова храма Рођења Светог Јована Крститеља (ВИДЕО)

У Зворнику је почела санација храма Рођења Светог Јована Крститеља, најстаријег парохијског храма у Епархији зворничко-тузланској.
Зворник- обновља се храм Рођења Светог Јована Крститеља - Фото: РТРС
Зворник- обновља се храм Рођења Светог Јована КрститељаФото: РТРС

Жеља свештенства и вјерника је да храм достојно дочека велики јубилеј наредне године - 200 година од освећења темеља овог здања.

Рјешавањем проблема капиларне влаге почела је реконструкција зворничке светиње. Потом ће услиједити уређење црквеног пода, а након тога и замјена прозора.

Свештеник Милош Зекановић рекао је да су почели већи радови, међу којима је и подно гријање, те постављање гранитног пода што ће спријечити проблеме са влагом.

Планирана је и санација фресака, замјена улазних врата и расвјете. За санацију влаге 11.000 евра издвојила је Градска управа.

Замјеник градоначелника Зворника, Бојан Ивановић, нагласио је да су, с обзиром на то да је ово једна од најстаријих цркава на овом подручју, да помогну у њеној санацији, па је локална заједница одобрила средства за реализацију тог пројекта.

Скоро два вијека зворнички храм Рођења Светог Јована Крститеља дијели судбину вјерника и српског народа у Подрињу. Без обзира на радове, духовни живот се обавља редовно.

Свештеник Зекановић нагласио је да је најважније да се сачува жива црква, а то је њен вјерни народ.

- Јер ако изгубимо живу цркву, а то је вјерни народ, џаба нам је да градимо и обнављамо старе светиње. Управо због тога, прво мјесто дајемо нашим вјерницима - навео је свештеник.

Када буду завршени поменути радови, крајем године или почетком идуће, биће уређена и порта храма.