latinica  ћирилица
13/02/2018 |  19:30 ⇒ 14/02/2018 | 09:39 | Аутор: РТРС

Вучић у Вргинмосту подржао повратак Срба (ВИДЕО)

Другог дана посјете Хрватској, предсједник Србије Александар Вучић посјетио је Вргинмост, у којем је до 1995. године, од двије хиљаде становника, 90 одсто било српске националности.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је становницима овог мјеста у којем данас живи око 900 Срба обећао новчану помоћ. Догађај су обиљежила и провокативна питања новинара хрватских редакција. Предсједник Србије посјетио је основну школу Гвозд у којој наставу похађа 90 ђака, од којих је половина српске националности. Поклонио им је десет лаптоп рачунара и обећао набавку ношње која, како му је речено, недостаје школској фолклорној секцији.

Претходно је посјетио српску породицу Лапчевић. У Дому културе предсједника Србије дочекало је 200 становника Вргинмоста и сусједних општина који су се жалили на неповезан радни стаж, ниске пензије, високе цијене откупа станова, проблеме обнове цркве...

- Ми смо премни да помогнемо колико је могуће. Али, то су конкретне ствари које се тичу будућности људи било да су Срби или Хрвати. И једни и други осјетиће помаке набоље - рекао је Вучић.

Посјета предсједника Србије обрадовала је и Бранка Ћосића који се из избјеглиштва из Крушевца у родни град вратио 1999. године. Дошао је, каже, да захвали предсједнику државе која му је помогла у најтежем периоду и која показује бригу о његовим комшијама.

Ћосић каже да у Вргинмосту има људи који живе без воде и струје у јако тешким условима, те да би требало да помоћ добију они којима је стварно потребна.

Начелник општине Вргинмост Милан Врга истиче да је Вучић охрабрио ове људе да се увјере да о њима бар још неко брине.

Хрватске новинаре интересовао је само одговор на једно питање - Хоће ли се Вучић извинити за изјаве дате у Глини 1995. да је овај град дио Србије. Предсједник Србије је, на четири пута поновљено питање, одговорио да Срби и Хрвати имају напомирљив поглед на претходни рат, али и договор о рјешавању већине проблема.

- Једино што вас интересује и што вам је потребно - јесте хоћете ли да добијете нешто што бисте могли да искористите за лично унижавање предсједника Србије или некога из Србије. Тај филм, по стоти пут вам кажем, нећете гледати - јасан је Вучић.

Боравак делегације Србије у Вргинмосту обезбјеђивале су јаке полицијске снаге. Сваки корак пратило је више од 20 телевизијских камера.

У Вргинмосту, мјесту страдања Срба у Другом свјетском рату и операцији "Олуја", живи око 1.000 српских повратника и хрватских досељеника. Вучичу су рекли да нема међунационалне нетрпељивости, али да су сви суочени са истим, економским проблемима.

Предсједник Србије је обећао новчану помоћ за најсиромашније породице и најбоље ђаке и студенте ове општине.