latinica  ћирилица
13/02/2018 |  19:42 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Дервента: Приказан Лајшићев филм о херојству мајора Тепића

У Дервенти је вечерас приказан документарни филм "Небо над Бјеловаром" аутора Недељка Лајшића, посвећен народном хероју мајору Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу који су погинули у Бјеловару у септембру 1991. године.
Дервента, приказан документарни филм "Небо над Бјеловаром" - Фото: СРНА
Дервента, приказан документарни филм "Небо над Бјеловаром"Фото: СРНА

Лајшић је истакао да је филм "Небо над Бјеловаром" дуг према хероју Милану Тепићу и да ће свједочити о његовом дјелу.

Он је додао да је филм рађен у продукцији породица заробљених и несталих града Приједора, те подсјетио да је прва пројекција била у београдском Дому ЈНА, а потом на Војној академији у Београду.

Лајшић каже да је филм у Републици Српској и Србији до сада приказан у 15 градова.

- Дјело и величину мајора Тепића показују најбоље у филму двојица саговорника, људи који нису припадници ЈНА и друге су националности, али са поштовањем говоре о његовом патриотизму и о томе како је часно бранио своју земљу - рекао је Лајшић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Дервента Чедо Вујичић рекао је да се филм приказује поводом обиљежавања 14. фебруара - Дана бораца и Првог српског устанака.

Пројекцију филма организовали су Борачка организација Дервенте и Центар за културу Дервента.

Мајор ЈНА Милан Тепић из Комленца у Козарској Дубици погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Са њим је погинуо и војник Стојадин Мирковић који је одбио Тепићево наређење да се повуче са осталим војницима.

Извор: СРНА