latinica  ћирилица
13/02/2018 |  19:45 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Српска треба свог извозника за месо у Турску (ВИДЕО)

Након мјесец и по застоја, настављен је откуп и извоз товне јунади из БиХ за Турску. Сточари из Српске тврде да су оштећени, јер откуп обављају искључиво фирме из ФБиХ, па је било манипулација и мешетарења.
Извоз меса - Фото: РТРС
Извоз месаФото: РТРС

У Министарству спољне трговине и економских односа кажу да не могу утицати на избор извозника, јер је право купца да бира испоручиоца, али да је од два откупљивача један из Српске. У току су преговори са Турском о слободној трговини.

Сточари у Српској зависе од откупа и извоза за Турску, па им се једноипомјесечни застој "обио о главу".

Фармер Саво Бакајлић каже да су нека товна јунад прешла одређену килажу и већ критична ситуација са њима. Сматра да су све фирме које су извозиле месо манипулисале.

Када грло достигне потребну тежину, а не прода се, сваки наредни дан ствара губитке сточарима. Због несигурног пласмана поједини су прекинули производњу .

Јовица Мијатовић каже да би се бавио товом јунади, ако би имао сигуран пласман, те ако би било више откупљивача, што би обезбиједило неку врсту тржишне утакмице.

Иако је почео откуп меса и у приједорском Импру који је у власништву Агрохолдинга из Цазина, сточари сматрају да би Српска требало да има свог извозника меса у Турску, за шта многи испуњавају услове.

Стојан Маринковић, Савез удружења пољопривредних произвођача из Српске, каже да је почео откуп и у Српској, прије свега у Импро Приједор. Наводи да сточари морају да чекају извјестан период да виде о којим количинама је ријеч и да ли ће цијена бити одговарајућа.

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић изјавио је за Срну да Српска има највише користи од извоза меса у Турску, јер је у претходне двије године 65 одсто живих грла откупљено из Српске.

"Министарство не може утицати на избор извозника, јер је суверено право купца ко ће му испоручивати месо. Од садашња два испоручиоца један је из Републике Српске. Компанија Импро Приједор има дозволу за извоз 2 .00 тона говеђег меса."

Ове године договорен је извоз 10.000 тона јунећег меса за Турску, а у току су преговори о слободној трговини.

Немања Васић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, каже да то значи да свако може да нађе партнера у Турској да му продаје месо, а не да буде један откупљивач.

У Савезу удружења пољопривредних произвођача кажу да је апсурдно то што се код нас производи само 30 одсто јунећег меса од укупних потреба БиХ. Извози се најквалитетније месо, а увози оно сумњивог квалитета које користи наше становништво. Министарство пољопривреде Српске је у више наврата од надлежних институција БиХ тражило да предузму мјере ради заштите домаће производње. Подржали су и захтјеве Савеза удружења пољопривредника да им се обезбиједи извоз у Турску, а не да тај посао ради само један или два извозника из ФБиХ.