latinica  ћирилица
14/02/2018 |  10:13 ⇒ 15:24 | Аутор: РТРС

Музички нобел за Авганистански институт и Металику

Авганистански музички институт и хеви-метал група Металика овогодишњи су добитници награде Полар, коју називају и музичким Нобелом, саопштено је из фондације која додјељује ово признање.
Нобелова награда (Foto: wired.co.uk) -
Нобелова награда (Foto: wired.co.uk)

Добитници ће добити по милион шведских круна /101.000 евра/ на церемонији у Стокхолму 14. јуна, у присуству краља Карла Шеснаестог Густафа.

Авганистански Национални институт за музику награђен је са својим оснивачем Ахмадом Сармастом, који је покренуо ову школу 2010. године, за образовну иницијативу за дјевојке у тој ратом разореној земљи.

Институт се бави изучавањем авганистанске и западне музике и помогао је у стварању првог женског оркестра у земљи, који је прошле године наступио на Свјетском економском форуму у Давосу.

Сармаст, који је изложен ризику у земљи у којој су музика и образовање дјевојчица били забрањени под талибанском управом од 1996. до 2001. године, рекао је да је "веома узбуђен, почаствован и привилегован" поводом добијања награде, пренио је АП.

"Вјерујемо да су ово двоје добитника, иако су из веома контрастних свјетова, примјер мисије Музичке награде Полар, а то је да се укаже част музичарима и музичким организацијама чији је рад утицао на животе људи", саопштила је Мари Ледин,  директор фондације која додјељује награду.

Она је додала да Металику воле и цијене милиони фанова хард-рока широм свијета.

Ларс Улрих, бубњар и један од оснивача бенда, рекао је да је награда Полар велико признање за све што је група урадила у посљедњих 35 година.

"Истовремено, осјећамо да смо на врхунцу и да је пред нама много добрих година", рекао је Улрих.

Музичку награду Полар установио је 1989. године сада покојни Стиг Андерсон, најпознатији као менаџер шведске поп-групе АББА и сваке године се бирају два добитника.

Извор: СРНА