latinica  ћирилица
14/02/2018 |  10:31 | Аутор: РТРС

ИРБ: У источни дио Српске пласирано око 25,8 милиона КМ

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске прошле године пласирала је у источни дио Српске око 25,8 милиона КМ, речено је Срни у овој финансијској институцији.
ИРБ - Фото: РТРС
ИРБФото: РТРС

Око 22,7 милиона КМ или 89,1 одсто, односи се на кредите, око 2,8 милиона КМ на пласмане у хартије од вриједности, а нешто мање од 300.000 КМ је одобрено на бесповратној основи путем финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Српској.

"На овај начин је план кредитних пласман премашен за готово 60 одсто, док је у поређењу са 2016. годином забиљежен кредитни раст од 20 одсто", наглашено је из ИРБ-а.

У посматраном периоду највише кредитних средстава у источни дио Републике Српске пласирано је путем кредита за предузетнике и предузећа, и то око 17,6 милиона КМ, путем 38 захтјева, а путем 81 одобреног захтјева за стамбени кредит пласирано је око 4,9 милиона КМ.

Око 217.500 КМ пласирано је путем 20 одобрених захтјева за кредите за микробизнис у пољопривреди.

Посматрано по дјелатностима, највише средстава пласирано је у дрвну индустрију, и то око 7,2 милиона КМ путем 13 одобрених захтјева, док је путем седам одобрених захтјева пласиирано око 3,8 милиона КМ у грађевинарство.

"У туризам је одобрено 2,3 милиона КМ путем три одобрена захтјева, а у прехрамбену индустрију нешто више од милион КМ, и то путем два одобрена захтјева", наводе из ИРБ-а и додају да је за три захтјева одобрено 890.000 КМ за транспорт.

У стручне, научне и услужне дјелатности одобрено је 728.000 КМ, у пољопривреду око 337.500 КМ, док је за остале дјелатности путем четири одобрена кредита пласирано око 1,5 милиона КМ.

Када је ријеч о стамбеним кредитима пласираним у источни дио Српске, из ИРБ-а наглашавају да су они по изузетно повољним условима.

"Сва кредитна средства пласирана су путем финансијских посредника који их уредно враћају, и то према уговореној динамици", наводе из ИРБ-а, те додају да ће континуирана подршка пројектима у источном дијелу Републике Српске бити настављена и у овој години.

Из ове финансијске институције наглашавају да је у овој години планирано 14,2 милиона КМ за кредитне пласмане, те да ће укупан износ пласмана зависити од испољене тражње за истима од стране корисника.

"Осим кредитних пласмана и финансирања пројеката путем емисија хартија од вриједности, квалификованим апликантима са овог подручја за финансирање локалних развојних пројеката биће доступна и бесповратна средства у оквиру новог циклуса финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја", речено је Срни у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске.

Извор: СРНА