latinica  ћирилица
14/02/2018 |  12:00 | Аутор: РТРС

Китаровић: Положај Срба у Хрватској рјешавати у оквиру институција

Предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је да се питања положаја Срба у тој држави могу и морају рјешавати у оквиру хрватских државних институција.
Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић (Фото: Танјуг / Сава Радовановић -
Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић (Фото: Танјуг / Сава Радовановић

Говорећи о резултатима разговора са предсједником Србије Александром Вучићем током његове дводневне посјете Хрватској, наглаисла је да је један од великих корака напријед у односима двије државе то што су она и Вучић одлучили да сва међусобна питања о прошлости о којима се никада неће усагласити, оставе са стране, а да се фокус усмјери на егзистенцијална питања која брину Хрвате у Србији и Србе у Хрватској.

Китаровићева је у том контексту навела и Вучићево обећање да ће унаприједити положај Хрвата у Србији да добију не само ону политичку заступљеност коју траже од локалног до државног нивоа, већ и да ће ријешити и друга за њих битна питања. Она је навела да ће се наставити радити на рјешавању проблема у вези са границом двије државе, као и да ће за неколико мјесеци посјетити Србију.

Китаровићева је рекла да се није извинила Вучићу због неугодности које је доживио током посјете Хрватској, али да јој је жао због говора мржње којег је доживио.

Извор: СРНА